Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

(- Mennyi?
- Három.
- Mi három?
- Mi mennyi?)

'Hiszem, hogy a képzelet erősebb, mint a tudás. A mítosz hatásosabb mint a történelem. Hogy az álmok sokkal erősebbek, mint a tények. A bizalom mindig győzedelmeskedik a tapasztalat felett. Hogy a nevetés az egyetlen gyógymód a fájdalomra. És azt hiszem, hogy a szeretet erősebb a halálnál."

Lovretics Gerti. És - azon túl, hogy az utolsó mondat a giccs határát súrolja - még igaza is van. Ezzel le is tudhatnánk. Szóra sem érdemes. Már két napja kiszemeltem ezt magamnak, hogy majd írok róla, mégpedig csodálattal, mert tényleg tetszett, ahogy most is tetszik. Aztán, ahogy ma, amikor rá került sor - most nincs időm hosszabb értekezésre -, szívem szerint elintéztem volna Rita Monaldi és Francesco Sorti egy mondatával: a világot a vélemény irányítja. Igen, de ez most kevés.
Felületesen - mint kívülállónak - azt lehet mondani, hogy MÁSOK mintha két világban élnének. Egyik az, amit közönségesen valóságnak gondolunk. Valójában épp annyira nem valóság, mint semmi más, hanem a MI világunk. De mivel nem látszik egybeesőnek azzal, amit ő mond kvázi ugyanarról, ezért SZÁMUNKRA úgy tűnik, mintha két különböző dologról lenne szó. Emez - a miénk - az "objektív", amaz, az övé meg a "szubjektív". Mindenkinek a magáé az elsődleges. Sőt, a kizárólagos. Erre mondja, hogy "valóság". Hiszen nem tud kibújni a bőréből. Úgy lát, ahogy lát. És amit nem lát, az számára éppen annyira nincs, mint amennyire az, amit lát, olyan, ahogy látja.

A tudás, a történelem, a "tények": a MI tudásunk, történelmünk, tényeink. A tapasztalat meg különösen. Annak, hogy "ő tapasztalja", nincs semmi értelme. Ővele történik. Ezt még el lehet mondani, de, hogy mit tapasztal, tapasztal-e valamit egyáltalán, az ő kompetenciája. Mond valamit róla, viselkedik valahogy vele kapcsolatban. Ezt viszont már MI tapasztaljuk. Még ez is a mi világunk. Minden a mi világunk. Két részből áll: információkból és képekből. Információkhoz rendelt képekből. És képekhez nem rendelt információkból, illetve információkhoz nem rendelt képekből. Információ. Nem szoktak belegondolni, mit jelent, ahogy semmibe se szoktak belegondolni, pedig ez volna az első. Ha nem tudjuk, miről beszélünk, inkább ne is beszéljünk.
In-formáció. BEVITT ALAK. Ennyi. Egy burok, tartalom nélkül. Hiába tűnik "ténynek", nem tény. Csak forma. Tartalommal mi töltjük meg. Anélkül három. Mi három?
A képzelet azért erősebb, mint a tudás, a mítosz, mint a történelem, az álmok azért erősebbek, mint a tények, mert előbbiek önmagukban csak "három". Információk, élet nélkül. És abban a pillanatban, hogy élettel - a MI életünkkel - telítődnek, elvesztik "objektivitásukat" (értsd: semlegességüket). Igazából sosem voltak semlegesek, lásd fentieket, de beszéljünk most egyes/többes szám második vagy harmadik személyről. Onnantól a tudás képzeletté, a történelem mítosszá, a tény álommá válik. A " külső"világ "belső" birodalommá.

A mi birodalmunkká. Amiben persze általában nem mi vagyunk a császárok. Ez a furcsa benne. Hogy mi teremtjük, de mégsem uraljuk. Hogy császárrá váljunk, először buddhává kellene válni. Ne keverje meg az Olvasót ez a név. Ami nem is név, hanem jelző, ezért írtam kis kezdőbetűvel.
Először fel kellene ismerni, hogy mindez játék. Utána fel kellene ismerni, hogy mindezt mi játsszuk. Végül fel kellene ismerni, hogy nem kötelező játszani. Másképp szenvedés. Pont, ahogy a nagy kezdőbetűs Buddha tanította. Vagy ahogy a gyerekek gondolják, ha olyan dolgot tesznek kötelezővé számukra, amit különben szeretnek.

De mindez így, ahogy leírtam, szintén csak információ. Szavak egymásután. Nem képzelet, nem mítosz, nem álom.
Betűk, tartalom nélkül.

2015. 01. 13.

 

Szerző: 
Gaál Péter

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1