Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

 

 

Demján Sándor azt mondta, így nem lesz növekedés. Hát ez aztán a meglepetés a javából. Adva van egy gyár. Új igazgató kerül az élére, akinek első dolga, hogy minden mérnököt, részlegvezetőt, művezetőt leváltson. Helyükre kártyapartnereit, ívócimboráit és rokonait nevezi ki. Ezek együttesen és külön-külön is arra a következtetésre jutnak, hogy az ő dolguk voltaképpen annyi, hogy felvegyék a fizetésüket. Természetesen vannak a gyárnak is fizetési kötelezettségei. Az akadozó termelésből és romló értékesítésből származó bevételkiesések ellen többféle módszert találnak ki.

Első lépcsőben megemelik kicsit a munkabéreket. Nem nagyon, de éppen annyira, hogy a dolgozók egymással versengve szorongassák az új igazgató kezét, és szapulják elődjét. Ezzel persze újabb hiány keletkezik.

Második lépcsőben megszüntetik a végkielégítéseket. Erre eddig egy alapot kellett fenntartani, vagyis egy olyan pénzösszeget, amelyet pénzintézeten keresztül befektettek. Most ezt a befektetést, hivatkozva a kockázatra, kiveszik illetve továbbutalják. Ők megmentésnek nevezik, és vele foltozzák be az aktuális kifizetések generálta lyukat.

Harmadik lépcsőben belépési-, vécéhasználati-, dohányzási-, munkaruhakopási-, ebédlő- büféhasználati, ebéd- büféárú fizetési, kilépési díjat szednek, és bizonyos időközönként ezeket megemelik. Egységesen, több évre előre megemelik a gyárban elhelyezett bankautomata helyének, az ebédet készítő és a büfét üzemeltető cég által használt helyiségek bérleti díját, melyet azok természetesen a vendégekre, azaz a dolgozókra hárítanak. Majd előbb-utóbb, okoskodnak tovább, a munkások rájönnek, hogy saját jól felfogott érdekükből meg kell sokszorozniuk a termelést, az üzletkötőknek az eladást. Ezt persze csak minőségi termékekkel lehetséges, de erre való a szakmai továbbképzés.

Hoppá, gondolják most. Ha már a mi gyárunkban tanulnak, akkor írjanak alá egy húsz évre szóló kötelezettséget, hogy addig nálunk fognak dolgozni. Jó, jó - mondja valaki -, de mindezt INGYEN? Vastapssal fogadják, és azonnal bevezetik az oktatási díjat.

Nem telik bele sok idő, és csak a vesével műtött Józsi bácsi, a szívbeteg Szabó bácsi, a súlyosan cukorbeteg Béla bácsi és a visszeres lábú Karcsi bácsi marad a gyárban.

Nono, szólal meg ekkor az igazgató. Nem is olyan betegek ezek! Védőital? Zajszűrő? Diétás menü? Fásli? Inkább szigorú norma a szimulánsoknak! Ha nem teljesítik, jöhetnek a levonások.

 

Szóval, miért is lenne növekedés?

 

2013. 02. 22.

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1