Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni
 
"A nyugdíjkasszáknak utalt pénzek állami rendszerbe irányítására - az első és második akcióterv egyéb lépései mellett - azért van szükség, hogy BETÖMJÜK A KÖLTSÉGVETÉSBEN KELETKEZETT LYUKAT és tartsuk a 3,8 százalékos idei és 3 százalékos jövő évi hiánycélt" - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.
Nem átallotta ehhez hozzátenni, hogy "az államnál vannak biztonságban a nyugdíjpénzek". Ez a biztonság, összevetve az előző bekezdéssel egészen konkrétan azt jelenti, hogy az így beáramló pénzeket ELKÖLTIK. Matolcsy logikája szerint a szocialista kormányzat, különösen Medgyessy Péter miniszterelnöksége alatti tevékenységében -amiről az őszödi beszéd szólt- az égvilágon semmi kivetnivalót nem lehet találni, hiszen az adófizetők pénze a legnagyobb biztonságban volt, azaz elköltötték. Ennek az elköltésnek jelentős része visszaosztás volt, ami miatt Magyarország hitelek felvételére szorult, és ezeket a hiteleket most kell törleszteni: egy logikus láncba rakható össze az egész.
Nade megpiszkálva sokkal cifrább a dolog. Nem arról van szó ugyanis, hogy egy adóbevételt más helyre csoportosítanak, hanem arról, hogy egy magán-megtakarítást egész egyszerűen ELLOPNAK. "Kölcsönvesznek" finomítaná az autótolvaj, tizennégy hónapra mindössze, természetesen garanciák nélkül, és utána visszaadják, bár erről ha egyáltalán születik, egészen bizonyosan "a királynőt megölnötök nem kell félnetek jó lesz" típusú jogszabály születik majd. A fő probléma tehát az, hogy az állam azt veszi el, ami semmiféle jogszabály szerint NEM AZ ÖVÉ. Teljesen irreleváns, hogy a befektetett összeggel mi lesz, érdemes volt-e befektetni, mennyire kockázatos, satöbbi, tudniillik ezt A BEKEKTETŐNEK kell eldönteni, nem az államnak.
 
A magyar nyugdíjrendszer -is- úgy, ahogy van, rossz. Ezt már többször leírtam a Naplóban, ki is fejtettem, most csak emlékeztetni szeretnék két dologra. Mindenekelőtt arra, hogy a nyugdíj-járulék NEM nyugdíj-járulék, hanem ADÓ, tudniillik adóként szedik be és adóként bánnak vele, csak nem annak nevezik. Nem teszik félre a kedvezményezettnek /befizetőnek/, bekerül a költségvetésbe, és újraosztják. Ha, amint korábban a fideszes szándékokról fideszes illetékesek nyilatkoztak, konkrét tőkeként fogják ezeket kezelni, és a nyugállományba vonuláskor ezek alapján kiszámítani a nyugellátást, a rendszer még távolabb kerül a valóságtól, ugyanis -az azonnali felhasználás miatt- ez csak VIRTUÁLIS tőke lesz, köszönőviszonyban sem a mindenkori lehetőségekkel, de a társadalmi igazságossággal sem /ha a nyugdíj-járulék adó, márpedig az, akárhogy is szépítsük, akkor a nagysága a befizető inaktív életkorszaka szempontjából a többi befizetett adóhoz hasonlóan lényegtelen: a védelem ÁLLAMPOLGÁRI JOGON jár, és a mindenkori megélhetést kell hogy biztosítsa, függetlenül a befizetésektől/. De ha a kötelező nyugdíj-járulék egy részét meghagyják az adófizető döntési körében, akkor az már nem adó, hanem az adófizető SAJÁT MEGTAKARÍTÁSA, pontosan ugyanolyan, mint egy lekötött bankbetét vagy értékpapír. Ezzel pedig csak a szerződő felek rendelkezhetnek, szerződésük szerint. Ha az, ami most történik, lehetséges, akkor lehetséges az összes magánmegtakarítás "kölcsönvétele" éppúgy, mint bármi más. Lehetséges egy magánvállalat államosítása /kozmetikázva "állami felügyelet alá helyezése", egészen biztosan pártfüggetlen szakemberek irányításával/, minden bírósági ítélet nélkül, lehetséges bármi. A szabadság alapja a MAGÁNTULAJDON. Ahol ez az alaptétel csorbul, ott akárhogy lehet csűrni-csavarni a dolgokat, SZABADSÁG NINCS.
 
Nincs azonban jogbiztonság sem. Ez legalább ugyanakkora baj, mert sem a tőzsde, sem a befektetők nem szeretik a bizonytalanságot. Én harminchárom évet éltem egy olyan rendszerben, amely annyiból különbözött a maitól, hogy még arra sem vette a fáradtságot, hogy napról napra átírja a jogszabályokat, ugyanis eleve magasról tett rájuk. Ha elkészül az új alkotmány, ez az idő is bekövezik.
Volt a Kádár-féle szocializmusnak egy elődje, a Rákosi-féle szocializmus. Nos, az ötvenes években, Rákosi alatt vezették be az úgynevezett békekölcsönt. Kimondatlanul, de kötelező volt jegyezni, körülbelül egyhavi fizetésnek megfelelő összeget. A visszafizetés úgy történt, hogy kisorsolták a szerencséseket, akik VISSZAKAPTÁK a -közben inflálódott- pénzüket /kamat természetesen nem járt/. Még saját gyermekkoromból is emlékszem, ahogy a nagypapám és édesanyám böngészte az újságok békekölcsön-húzásról szóló rovatát, hátha megtalálják a magukét.
Eszembe jutott egy régi vicc, amiben Sztálin, Churchill és Roosevelt megpróbálja eldönteni, melyikük tudna egy macskával valami nagyon savanyú ecetes káposztát megetetni. Roosevelt felajánlja a macskának, ha megeszi, kinevezi tengernagynak. Macska füle botját sem mozgatja. Churchill azt mondja: "macska, ha megeszed a káposztát, közbenjárok a királynál, és lord leszel". A macska nem reagál. Sztálin nem szól egy szót sem, fogja a macskát, és belenyomja a fenekét az ecetbe. Persze csípi a macska fenekét az ecet, és elkezdi lenyalogatni. Ekkor Sztálin ránéz Churchillre és Rooseveltre: "Uraim, önként és dalolva!"
A néhai, tüdőrákban 1992-ben elhunyt, méltán nagyon népszerű rádiós-televíziós Déri János /a Hócipő 31. oldalán máig ott a képe/ mondta egyszer, hogy "soha nem értettem, miért kell előtte táncolni". Hát, Orbán Viktor nem táncol előtte. Ettől még a magánnyugdíj-pénztár tagok pénzének elvonása békekölcsön-jegyzés a javából.
 
Rákosi Mátyás és Kádár János ma biztosan megbocsátaná az 1989-es szónoklatot.

2010-10-15

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1