Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

"Ilma, dévaj, mit beszélsz?
Azt csak, Ilma: merre menjek.
Napkeletre, napnyugotra -

'Sík mezőben hármas út,
Jobbra, balra szertefut,
A középső célra jut.'
Csongor úrfi, jó szerencsét." (Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde)

Mea culpa. Türelmetlen voltam. Nem akartam belemenni teológiai vitákba nem teológusokkal. Nem volt kedvem az alapoktól válaszolni értelmetlen kérdésekre. Nem volt kedvem kijavítani senkit. Nem volt kedvem magamra venni a nagyképűség jogos vádját. Nem volt kedvem leírni, amiről már előtte tudtam, hogy nem fogják megérteni, és legjobb esetben is csak újabb kérdések táptalaja lesz, s az egész elkezd nyúlni, mint a rétestészta, hogy végül valamiféle személyeskedésbe torkolljon. Végül mégis válaszoltam, mert lelkiismeret-furdalásom támadt. Ne kezeljünk le senkit. Senkit. Akkor sem, ha olyan leszek, mint az egyszeri rendőr, aki a kisfia egyetlen kérdésére sem tud válaszolni, de amikor a felesége közbeszól, hogy "ne gyötörd már apádat", megvédi a gyereket. "Hadd kérdezzen! Abból tanul."

Innentől viszont nem volt megállás, az e pillanatot megelőző pillanatig. Tudják, az valami olyasmi, mint a fájós ujjam melletti ujj. Következett a jóga lefikázása egy idős katolikus barátném részéről (üde, bájos jelenség, imádom, még ha meg is testesíti mindazt, amire én ezt a cikket írom). Keresztényeknek nem való, mondja az, amire bukkant, és amit gyorsan ki is posztolt. Elolvastam, tele volt félismeretekkel és ferdítésekkel. Megválaszoltam, ami azzal kezdődött, hogy a jóga, mint önmegvalósítási út mérhetetlenül a kereszténység felett áll. Ne akarják, hogy részletezzem, késő van - hajnali négy -, és ez is hosszú volna. A jóga még a kasztbeavatásoktól is mentesített, ami a kereszténység esetében a keresztségtől való mentesítéssel lenne ekvivalens, ha a keresztség az lenne, aminek szánták, maga is egyfajta beavatás. Az ó-ember megöldöklése, és az új ember megelevenítése, ahogy a Heidelbergi Káté mondja, Pál apostol nyomán („Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus.”). Természetesen az, amit ma jóga címén általánosan oktatnak és gyakorolnak, nem jóga. S innét akár egyet is érthetnék barátnémmal, amikor olyanokat ír, hogy "keresztény ember nem akar önmegvalósítani, legalábbis abban az értelemben, ahogy ez ma forgalomban van". A jóga sem jóga abban az értelemben, amiben ma forgalomban van. Sőt, a kereszténység sem. Ez okból pedig a keresztény ember tényleg nem valósítja meg önmagát. Nem is akarja. Akkor Krisztust valósítja meg? Nem. Önmagát, mint Krisztust? Ennek még volna értelme - csak ennek volna értelme -, de azt aztán végképp nem. Valaki mást valósít meg. Valakit, aki se nem önmaga, se nem Krisztus. Egy hamis képet valósít meg.

A harmadik egy itt igen népszerű, fiatal fiú posztja volt. Horthy Miklós fényképét rakta fel, azzal, hogy "ő egy náci". A fiú rendkívül igyekszik, számomra túlzottan is, sokaknak viszont tetszik, talán az a vehemencia (majdnem tüzet írtam), amivel szidalmazza a - tegyünk engedményeket - jobbot és szélsőjobbot. Én ma jutottam el arra a pontra, hogy elegem lett belőle. Pont ennél a posztnál. Horthy Miklós sem náci nem volt, sem fasiszta nem volt. Épp elég vaj van a fején, de ezek nem azok a vajak. Hogy ő náci vagy fasiszta lett volna, pont olyan, ahogy Lavrentyij Berija imperialista ügynök volt. Bőven elég az elítéléséhez, amit valóban elkövetett. Nem kell újakat kreálni. Alig írtam le mindezeket, megjelent két hölgy. Az egyik egy ótvaros, negyven évvel ezelőtti pártszöveggel, amit anyázás követett, a másik értelmi képességeimet vonta kétségbe, végül megállapodtak, hogy hígagyú, náci, fideszes és jobbikos vagyok, aki még az elemi latin ragozással sincs tisztában. Különben pedig ők zsidók. Amilyen hígagyú vagyok, egy darabig belementem. Küldtem nekik linket, hogy talán itt és itt ezt és ezt meg lehetne nézni. Szavait sertéssüljéhez intézte, írta egy hasonló helyzetről a - szintén zsidó - Herman Wouk a Zendülés a Caine hadihajón-ban.

Engem nem az bosszant fel, ha valaki mást mond, mint amit én. Jóformán mindenki mást mond, és még ezzel is nagyvonalú voltam. Állítás áll szemben állítással. Az se perdöntő, ha az egyik állítás mögött több ismeret van. Lehet, hogy én ötven cikket olvastam a témáról, ő pedig csak egyet, de épp az az egy volt korrekt. Engem a szemellenzős végletesség bosszant fel. Mindkét szó fontos: a szemellenző is és a végletesség is. Az, hogy valaki úgy kezd disputát valakivel, hogy nem is akarja megismerni a másik álláspontját. Nem is akarja megismerni a mögöttes tartalmat, és ha van olyan kegyes, és meghallgatja, megpróbálja úgy csűrni-csavarni, hogy beleilljen a prekoncepciójába. Kifilézi. Vannak a fejében mindenféle kifejezések, amelyek a "gonosz" szinonimái, és mindenféle mások, melyek a "jó" szinonimái, a pártfogoltjaira ráhúzza az utóbbiakat, a neki nem szimpatikusakra az előbbieket, és kész. Ha nem talál érveket, következik a sértegetés. Te büdös görény, ordítja, hát nem tudsz kulturáltan vitatkozni? Úgy, ahogy én? Antisztenész, Diogenész, Kratész, és a későbbiek: Demetrius, Demonax, Oinomaosz, az összes cinikussal együtt a kezüket dörzsölnék, élükön Zénónnal, a paradoxonok atyjával.
Teljesen mindegy, melyik oldalon áll az illető. Ugyanaz pepitában. Ugyanaz az emberi kegyetlenség, ostobaság, rosszakarat. Az elemi differenciálási készség teljes hiánya. "Nem fogadok el mást az én álláspontomon kívül." "Nem fogadom el, hogy ne lehessen bárki álláspontját elfogadni." Ugye, érzik? Ugye, nem kell megmagyaráznom? Nehogy azt gondolják, hogy jobban járnak a liberális gondolkozással, mint a konzervatívval. Az igazság nem odaát van, hanem középen.

Esterházy Péter mesélte, hogy egyszer taxival ment át Pestről Budára. - A Láncon menjünk, vagy a Szabadságon? - kérdezte a sofőr.
- No és az Erzsébet? - kérdezett vissza az író.

2016. 03. 09.

 

Szerző: 
Gaál Péter

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1