Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

"- Gyűjti a késekhez a pontokat? - kérdezi tőlem a CBA pénztárosa.
- Gondolja, hogy már kellene?"

"Szintén CBA, szintén pénztár.
- Néhány év múlva csadorban fogunk járni - mondja az előttem álló kövér, éltes asszonyság a hasonló paraméterekkel rendelkező barátnőjének.
- Úgy legyen - nyugtázza egy borízű hang a sorból."

Kétszer is kiposztoltam tegnap-ma valamit, ami a CBA-ban játszódik. Már az elsőre megkaptam egy amúgy nagyon okos, liberális hölgytől - egyike azoknak, akiknek a tetszését jegyzem, mert nem osztogatja csak úgy vaktában -, hogy vele ilyesmi nem fordulhat elő, mert ő nem vásárol a CBA-ban. Ma valaki törölt is ismerősei közül ugyanezért. Gazdagítsam csak az Orbán-bandát, tette hozzá. Egy másik hölgy rögtön rátromfolt: "Ilyen gusztustalan banda még nem volt. Egyik sem kísérelt meg beleerőszakolni egy üzletláncba. Pocsék minőség magas áron."

Hát kérem szépen. Most megpróbálom még egyszer elmondani, amit erről gondolok. Az utóbbira egészen egyszerű a válasz. Meg is írtam. "Neked ők a gusztustalanok. Nekik te. Ízlés dolga. Az elfogultság nem fogja megoldani. Én ismerem ezt is, azt is. Csak a stílus különbözik. Néha még az sem, ld. pl. a zuglói önkormányzatot. Hagyjuk." De mivel a vérmesebbik hölgynek megígértem, hogy posztban megírom, mégsem hagyjuk. Tehát: a stílus valóban más. A harácsolás nem. Mindössze annyi a különbség, hogy ez egy centrálisan vezetett társaság, amaz a bizonyos öt és fél évvel ezelőtti meg nem az volt. De most is együttműködnek. Már a választásokkor is együttműködtek. És nem csak egymással. Tessék utánanézni - nehéz lesz -, hogy miért nem lehetett a "baloldalon" kiborítani az EGÉSZ bilit. Miért nem lehet ma sem. Tiltva van. Pártszinten van tiltva, BELÜL. A legautentikusabb forrásokból tudom. Volt, aki meg akarta próbálni, de azonnal leállították. És senki ne gondolja, hogy ez a bili kizárólag fideszes potentátok viselt dolgaival van tele. Nem, nem csak a múltról beszélek. A jelenről is. Olyan ez, mint a nagypolitika. EGYENSÚLY. A disznóságok egyensúlya. Ez tartja meg az egészet. Van egy erős gazdasági bázisú, éppen hatalmon levő társaság, amely éppen úgy gazdagodott meg, mint az, amelyik kipöccintette magát a hatalomból, csak ez relatíve egységes, az meg nem volt az. Annak bizonyos részei csatlakoztak ehhez, bizonyos részei együttműködnek, más részei pedig látszólag ellenállnak. Ez utóbbiak éppolyan fontosak, mint az együttműködők, és vice versa. Ezeknek a társaságoknak a holdudvarát az ELLENSÉGKÉP tartja össze. Mindkét oldalon. Leírom nagybetűkkel: MINDKÉT OLDALON. Saját maga nem tudott volna Gyurcsány Ferencnek olyan propagandát csinálni, mint a Fidesz. Ezért hagyja le lassan a DK az MSZP-t. Bent tartják a köztudatban, jól megfontolt KÖZÖS érdekből. Mert a Fidesz sem lett volna soha olyan erős Gyurcsány Ferenc nélkül, mint vele. Még mielőtt valaki félreértene: nem azt mondom ezzel, hogy ők ezt előre megbeszélték. Azt mondom, hogy ebből a felállásból EZ JÖN KI.

Ezeket a társaságokat nem az tartja össze, hogy valamit JÓL csinálnak. Nem ennek az oldalnak a szeretete, hanem a MÁSIK oldal gyűlölete. Lásd a CBA-béli vásárlásokra tett megjegyzéseket. Lásd a "baloldali" összefogást. Lásd az MSZP és a DK rivalizálását. A jobboldalon ilyen nincs, bólogat az Olvasó. Dehogy nincs. Orbánt csak Juliska néni és Jancsi bácsi szereti, mert ők azt hiszik, hogy Orbán a jó tündér, és Gyurcsány a vasorrú bába. Közben észre sem veszik, hogy ők ülnek a sütőlapáton. De ne gondoljuk, hogy Lázár, Rogán, Kósa, Semjén vagy a Fidesz többi prominense rajong érte. Állandó stressz és rettegés az életük. Akkor is, ha úgy tesznek, mintha nem tudnák, vagy nem lenne az. Talán az egy Kövért kivéve, bár a helyében én elgondolkodnék a Simicska-ügyön. Ha Orbán bármi okból távozna a hatalomból, olyan marakodás kezdődne, amihez képest az, ami Attila halála után történt a hunokkal, szelíd évődés volt csupán. Informálódás végett ajánlom Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember-ének végét.

Én is nekiállhatnék egyenként kiposztolni, hogy X ezt és ezt nyúlta le itt, Y azt ott, Z pedig amazt amott. Talán még némileg több információm is lenne róla, mint a kedves neheztelőknek. Két okból nem teszem. Az egyik, hogy a lenyúlások nem pártfüggők, hanem HATALOMFÜGGŐK. Pártállamban ez úgy jelenik meg, hogy egy bizonyos szint fölött megváltoznak az ARÁNYOK. Nem a lenyúlás, hanem a lenyúlás arányai, a mindenkori győztes javára. De a vesztes sem esik el mindentől. A másik: ahhoz, hogy ez megváltozzon, hiába juttatnák börtönbe akár az összes elkövetőt, ugyanannyi új állna a helyükbe. A LENYÚLÁSOKAT LEHETŐVÉ TEVŐ RENDSZERT KELL MEGVÁLTOZTATNI. Nem jól írtam: nem a lehetővé tevő rendszert, mert tökéletes rendszer nincs, a hatalom mindig több lehetőséget biztosít, hanem a lenyúlásokat PÁRTOLÓ rendszert.
Nem vették észre, hogy akkor indul valaki ellen komolyabb eljárás, HA ELENGEDIK A KEZÉT? Nem akkor, ha elkövet valamit, hanem, ha elengedik a kezét. Ameddig védettek, Rogánnak, Szijjártónak és a többieknek akármekkora aránytalanság is lehet a bevallott jövedelmük és a kiadásaik között. Nem beszélnek róla. Aki beszél, annak elnyomják a hangját. És előbb-utóbb az emberek unni kezdik. Ha valamiért mégis felforrósodik a közhangulat, és nincs más figyelemelterelő téma, odadobnak helyettük valakit. Ez történt az előző érában is, lásd például Zuschlag János esetét. Mivel Orbán állítólag református, elmondom református teológiai nyelven is: ezt úgy hívják, hogy HELYETTES ELÉGTÉTEL.

Persze Rogán, Lázár, Szijjártó nincs elfelejtve. Nagyon nincs. Minél többet harácsolnak, annál inkább kézben vannak, és ezt ők is tudják. A mérleg MINDIG egyensúlyban van. Egyik oldalon a gazdagság, a másikon a kockázat. Minél nagyobb a gazdagság, annál több a kockázat. Sztálin kifejezetten örült, ha egy kegyencének nem volt makulátlan az élete. Minél foltosabb volt, annál biztosabban érezte magát.
Minden banda ugyanúgy viselkedne hasonló körülmények között, írtam a vérmesebb hölgynek, aki törölt. "Ja, a szokásos szöveg", válaszolta. "Minden politikus egyforma." Nem a szokásos szöveg. Én igyekszem a kocsmai szintet meghaladni, ha nem is mindig sikerül. De legalább igyekszem.
"Nem"- feleltem. "Illetve, hasonló körülmények között igen. Innét származik az a tévtanítás is, hogy a történelem ismétli magát. Az alapok a lényeg. A struktúra, amiben mozognak. Az a probléma."
Hasonló körülmények között a legtöbb ember hasonlóan viselkedik. A körülmények alkotta STRUKTÚRA hasonló, nem a tartalom. A szereplők sem ugyanazok, csak a szereplők reakciói. A REAKCIÓK ismétlődnek. Ha református "generálisokról" beszélünk, tegnap Tisza Kálmánnak állt a zászló, ma Orbán Viktornak. Tegnap Bihar vármegyében, ma Fejér- és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az egyiknek a fia "geszti bolond" lett, míg a másiké -
AZ UGYANOLYAN REAKCIÓK PEDIG ÉLETBEN TARTJÁK A STRUKTÚRÁT, MEGÁGYAZVA A KÖVETKEZŐ - SZEMÉLYEKTŐL FÜGGETLEN -, AZ ELŐZŐKKEL MEGEGYEZŐ REAKCIÓKNAK.

Ha a Fidesz elveszítené a hatalmat, CBA tekintetében annyi változna, hogy - talán - módosulna a tényleges vagy hallgatólagos tulajdonosi kör, és/vagy feltörne egy másik érdekeltség. Esetleg védelmi pénzt fizetne.
Mostantól nekem fütyöl, nyugtázná mosollyal az orra alatt a következő pártállamfő és miniszterelnök.

2015. 10. 03.
 

Szerző: 
Gaál Péter

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1