Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

 

"Nekem nem számított, hogy Palesztinát, Ugandát vagy Manhattan Islandet választotta-e a népem; bárhol lett volna az a hely, azt mondtam volna: 'Ez a föld az enyém', és foggal-körömmel harcoltam volna, hogy el ne veszítsem. Épp ezért soha nem próbálok meg azon vitatkozni, hogy erkölcsi szempontból helyes-e vagy helytelen, amit az izraeli vezetés tesz. Az igazságnak és a tisztességnek soha semmi köze nem volt hozzá. A háború után...nos, akkoriban azt a gondolatot, hogy a tisztesség fogalmának bármi szerepe lehet a nemzetközi politikában, egyszerűen nevetségesnek találtam. Nem teszek úgy, mintha ez valami csodálatra méltó álláspont lenne, csak azt akarom elmondani neked, hogy mi a véleményem ezekről a dolgokról. Bármely más helyen, ahol zsidók élnek - New Yorkban, Párizsban, Torontóban -, nem számít, milyen jól megy a soruk, bármennyire is befogadják őket, soha nem tudhatják, meddig fog tartani, mikor jön a következő válság, amiért kényelmesen őket okolhatják. Izraelben tudom, hogy bármi történik, én nem leszek ennek az áldozata. Így aztán, mivel ez a probléma már nem jelent akadályt, nyugodtan foglalkozhatunk a valóság apró részleteivel, amelyek minden ember életéhez hozzátartoznak: vetés és aratás, vétel és eladás, háború és halál. Azt hiszem, ezért mentem oda..."

(Ken Follett: Könyörtelenül)

 

Ez a zsidó igazság. Nem lehet eléggé hangsúlyozni: NEM az ősi juss, NEM az etnikai többség, NEM az, hogy valaha hozzánk tartozott, NEM valamilyen szent könyv, homályos szakrális tanítás, vagy magyarázat tesz egy népet jogosulttá arra, hogy ott legyen, ahol van. Mehetnénk vissza a homo erectusig, Samuig Vértesszőlősről, mehetnénk vissza a Volga mellé, vagy még keletebbre, Észak-Kínáig. Nem a Csodaszarvasért, nem Attiláért, nem Árpádért vagyunk itt, ahol vagyunk, hanem azért, mert - egyelőre, bizonyos megszorításokkal - itt tudtunk maradni. Itt vagyunk, mert itt vagyunk, ahogy az angolok mondták az első világháború végén, bagdadi bevonulásukkor. "Jogosulttá" egyes-egyedül az erő tesz bárkit bármire. Hogy miféle erő, az megint más lapra tartozik. (Ezt csak azért írtam ide, mert itt fogják kezdeni a félreértést.) Ha már azt a címet adtam ennek, amit, hadd idézzem ismét azt az izraeli tisztet, akin a hatnapos háború után a Sinai-félszigeten egy egyiptomi számon kérte, hogy miért izraeli törvények szerint kezeli az ott élő arabokat: "ahol az izraeli hadsereg van, ott Izrael van".

 

Van tehát zsidó igazság. De van palesztin igazság is, sőt magyar igazság is. Utóbbiból mindjárt három.

 

2013. 03. 11.

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1