Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

"Hatalmas szakadék tátong köztünk és a létező világ között.... Személyeskedünk, nem akarjuk megismerni a valóságot, folyton álmokkal erjesztjük magunkat... Tűrjük, hogy megbüntessék azokat az embereket, akiknek nem tetszik az ország jelen állapota. A legnagyobb bajunk, hogy az életben elvált egymástól az elmélet és a gyakorlat..." (Alekszandr Ivanovics Herzen)

"A gazda holt, a ház sivár,
Az ablakban gálic telel,
A csűrt vad csalán lepte el,
A konyha puszta, nyitva áll,
A karám ganajbűzt lehel...
A megveszett eb vajh' hová
A kis tanyából iszkol le?" (Ivan Bunyin)

Nem tudok betelni Bunyinnal. Nem szoktátok szeretni, mert nincs bennetek elég szláv. Bennem van, épp annyi, mint zsidó: érdekes keverék lett ez így. Hozzá a magyar meg a német, tartalékban. De régóta gyanítom, hogy az első kettő a domináns.
Szóval Bunyin. "A hazugság annyi, hogy bele lehet fulladni.Valamennyi barátunk, ismerősünk, akikről korábban feltételezni sem mertünk volna hazugságot, most lépten-nyomon hazudik. Egyetlen lélek sem képes rá, hogy igazat mondjon, hogy ne tegye hozzá a maga hazugságát, a maga torzítását a nyilvánvalóan hamis hírhez." "És a legtöbb idióta meg van győződve róla, hogy az [orosz] történelemben jelentős 'fordulat' következett be, s mintha valami teljesen új, sosemvolt felé haladnánk!" "Isten tudja... Sötét népség vagyunk mi. Mit tudunk mi? Én még éppen tudok olvasni, de ő teljesen műveletlen... Most meg ezeket a bolsevikokat nem lehet visszaszorítani. A nép elgyengült. Én egy tyúkot sem tudok levágni, de ezeket egyszerűen széttaposnám. Gyenge a nép. Ezekből legfeljebb százezer van, mi meg hány millióan, és semmit nem tudunk tenni. Csak ki kellene nyitni a szeszfőzdéket, szabadjára engedni a népet, és miszlikbe aprítva dobnánk ki ezeket minden lakásból."
Ez az ember most él, itt, közöttünk, Magyarországon. A polgárháborús Oroszországot csak az írói képzelet vetíti ránk.

A vége is ugyanaz lesz. Nem kellene, hogy ugyanaz legyen, talán - talán - a stációkat megússzuk, de a vége ugyanaz lesz. Hatvankilenc év. Eddig tartott a Szovjetunió. Egy embernek sok, a történelemnek végtelenül kevés idő. Mennyi vér elfolyt, mennyi igyekezet, hit, akarat ment a szemétbe! A természet pazarló. Az ember is pazarló. És azt hiszi, ki tudja játszani saját végzetét. Azt hiszi, lehet egyetlen szemernyi esélye is a sors ellen. Azt hiszi, nincs belekódolva minden, bármely grandiózus tervébe is a vég.
A kínai Nagy Falat a mongol hódítás korára már ezer (!) éve építették (befejezni sohasem fejezték be.) Temüdzsin, azaz a mongol törzseket egyesítő Dzsingisz kán alig hét (!!!) esztendeje birtokolta a kagáni, nagykáni címet, amikor Krisztus után 1213-ban megérkezett alá. Dzsingisz nem sokat foglalkozott a fallal: egyszerűen megkerülte, és két évvel később már az akkori fővárosban, Jancsingben volt.
A Maginot-vonal Franciaország német, olasz és luxemburgi határán épült, háromszázötven kilométer hosszan. 142 erődből, 352 kazamatából, 78 bunkerből, 17 megfigyelőközpontból és 5000 katonaszállásból állt. 1927-ben kezdték el építeni, de még 1940-re sem fejezték be teljesen. Bevehetetlennek tartották. A németek nem is nagyon akarták bevenni, ehelyett, akár Dzsingisz a kínai Nagy Falat, inkább megkerülték. 1940 júniusában az erődök nagy része harc nélkül adta meg magát. A mégis harcba bocsátkozókat a német ejtőernyősök mindenféle tüzérségi támogatás nélkül a szellőzőnyílásokon keresztül a védők fejére robbantották.
A német Atlanti Fal a norvégiai Északi-foktól a spanyol-francia határig húzódott, ötezer (!!!) kilométeren keresztül. 11 500 (!!!!) elkészült, és ugyanannyi épülőben levő objektumból állt, háromszázezer katona teljesített bennük szolgálatot. Építése két és fél éve alatt 17 millió köbméter betont és 1,2 millió tonna acélt használtak el hozzá. Kilencszáz (!!!!!) tonnás haditengerészeti ágyúk védték. Előtte a tengerpartra több millió aknát és egyéb akadályt telepítettek. Egyetlen nap alatt törték át.
Ennyit tennék még hozzá a Fidesz összes erőfeszítéséről írottakhoz.

----------------

Az atyák vétke

"Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig..."
(2 Mózes 20,5)

Bonaparte Napóleon, Joszif Visszarionovics Sztálin (Dzsugasvili), Adolf Hitler, Orbán Viktor. Bizonyos értelemben Horthy Miklós és Szálasi Ferenc is ide sorolható.
Erős, uraló és elnyomó apa. Ez a közös mindőjük indulásánál. Hármójuknál a rendszeres, néhol brutális verés is közös. Kemény, férfias légkör, jellemezte régebben Orbán Viktor a maga gyermekkorát. Az ő nőtöbbségű családja "sokkal lágyabb".
De van ott egy fiú is. Még csak találgatni sem fogok, hogy nevelték. Nem tudom, minek szánták, csak el tudom képzelni. Persze az már az én képzeletem terméke lesz. Amiként az is az, hogy ezeket az elképzeléseket nem váltotta be. Szegény fiú. Szegény unoka, ha lesz tőle. Szegény dédunoka. Az ükunoka már az ötödik generáció, Győzőtől lefelé.
És amikor ezeken gondolkodtam, eszembe jutott Jakov, teljes nevén Jakov Joszifovics Dzsugasvili, Sztálin idősebb fia. "Közönséges varga", mondta róla a Vozsgy, saját apjára, Beszóra utalva. Jakov nehezen viselte az apai terrort. Agyon akarta magát lőni, de csak megsebesült. "Még ezt is képtelen tisztességesen megcsinálni", mondta Sztálin. Végül katona lett, és kevesebb, mint egy hónappal a Szovjetunió megtámadása után német fogságba esett. A sztálingrádi vereség után a németek ki akarták cserélni Paulus tábornokra, de Sztálin nem egyezkedett. "Nem cserélek tábornokot főhadnagyra."
A sachsenhauseni koncentrációs táborban halt meg 1943. április 14-én. Vagy lelőtték, vagy - ha Milan Kundera verziója igaz - egy angolokkal történt veszekedést követően nekirohant az árammal teli kerítésnek. De lehet, hogy nem volt semmi veszekedés, egyszerűen elege lett mindenből.

Szegény fiúk.
Szegény apák.

2016. 04. 29.

 

Szerző: 
Gaál Péter

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1