Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

"A pesszimistának mindig igaza van, de miben van az öröme?"

."..ha farkast kiáltasz, bárányt gondolsz, és bárány jön elődbe,
ragadozót rettegsz, és ragadozó támad rád,
édes gyökeret kutatsz, de keserű után ásol, és keserűt is találsz." A Defensor könyve 20.

Amikor Allah bezár egy kaput, rögtön kinyit egy másikat. "Hogy mi van mögötte...az van mögötte, amit várunk. Ha jót, jó,ha rosszat, rossz. Minden lehet éppúgy jó, mint rossz" - írtam valakinek erre. Orbitális nagy baromság, tromfolt le egy hölgy. Megígértem, hogy kifejtem, miért nem az. Most akkor igyekszem teljesíteni.
Volt nekem egy barátnőm. Elég régen, 1982-ben, együtt is laktunk. Hívő katolikus lélek, emellett matematikus. Érdekes módon ez a kettő, az egzakt tudományokban való elmélyülés és a vallás gyakran együtt jár. Bár nem annyira érdekes, inkább természetes. Tegnapelőtt kifejezetten meglepődtem, amikor két ateista elméleti fizikusról hallottam. Ez a lány versenyszerűen bridzselt, és veleszületetten ironikus volt. Ha egy vitába csöppent, mindig a gyengébbnek segített. Bármit be tudok bizonyítani, mondta, és az ellenkezőjét is.
Nos, ő minden iróniája és cinizmusa ellenére elkötelezetten hitt az emberi jóságban. Igazából nem csak az emberi jóságban, hanem abban, hogy vele nem fog semmi rossz történni. És soha nem is történt, legalábbis ismeretségünk alatt nem. Elmentünk például kirándulni. Valamilyen falu közepén megálltunk inni egy nyomókútnál. Letettük a kút mellé a zsákunkat, és az övéből valahogy kiesett a pénztárcája, benne az összes pénzünkkel. Olyan négyszáz forint volt, ami ma kábé az ötven-százszorosának felel meg. Húsz-negyvenezer forintnak. Épp elég ahhoz, hogy olyan helyen, ahol még a kitett slagokat is ellopják, bárkit kísértésbe hozzon. Fél óra múlva, amikor már több kilométerre jártunk, keresni kezdte, és nem találta. Visszamentünk a faluba, persze, hogy nem volt ott, ahol sejtettük. Ahogy tanácstalanul álldogáltunk, a legközelebbi házból - inkább putriból - kinézett egy néni. "A pénztárcát keresik? Bevittem, hogy ne vigye el más. Mindjárt hozom." Hiánytalanul visszakaptuk. És ilyen eset nem egy volt, hanem csak ilyen esetek történtek meg vele.

"Biztos nem lesz belőle semmi." Hallotta már ezt, kedves Olvasó? Talán maga is mondta? És lett?
Persze ez sem ilyen egyszerű. Azért nem, mert nem attól függ, mit mondunk, hanem attól, hogy mit várunk. Ha egy vizsgára jól felkészülünk, ezzel tisztában is vagyunk, de előtte mindenkinek elkezdjük mondogatni, hogy "semmit nem tudok", nem számít. Tudat alatt - nem is annyira tudat alatt - jót várunk. JÓT TUDUNK. Ráadásul a mondogatás ez esetben szinte mindig elősegít. Szerénység, vagy inkább alázat. Kinyilvánított alázat.
A reménykedés teljesen más. Különösen az esztelen reménykedés. Bármiben, gondviseléstől a szerencséig. Ki hogy szereti megfogalmazni. Ha MAGUNKBAN nem vagyunk biztosak, megette a fene az egészet. Akkor olyan lesz, mint a gyermekek keresztes hadjárata volt 1212-ben. Ami nem sikerült a felnőtteknek, majd az ártatlan gyerekeknek sikerül, mondogatták. Harmincezren indultak útnak Franciaországból. Akik elértek a Marseillesbe, behajóztak. A szaracénok nagy örömmel fogadták őket. Abban az évben rekordalacsony pénzért lehetett rabszolgához jutni egész Közel-keleten.
Fogadjuk el, hogy bölcsebbek vagyunk, mint sokszor hinnénk. Intuíció vagy megérzés. Egy magasabbrendű gondolkodás maradványa. Gondolkodás nélküli gondolkodás. Hogy valaki jó vezető legyen, nem informális tudásra van elsősorban szüksége, hanem intuícióra. Ezért van, hogy az a kevés női uralkodó, aki a férfiak mellett trónhoz jutott, sokkal nagyobb arányban volt sikeres (szándékosan nem írtam, hogy "jó"), mint férfi kollégái. Angliai Erzsébet, Nagy Katalin cárnő, Mária Terézia, az egyetlen Habsburg uralkodónő, vagy akár az eddig egyetlen brit miniszterelnöknő, Margaret Thatcher. Azokról a nőkről nem is beszélve, akik a szerájból, az udvarból, feleségként vagy szeretőkként szóltak bele az ország dolgaiba. Intuíció. A csecsemő nem tud beszélni, kedves Olvasó.

"Minden lehet éppúgy jó, mint rossz." Ezt még ragoznom se kell. Ez Papa egyik csodája. Megint A viskó. Egy borzalmas tragédia, mint a gyermekünk elrablása és meggyilkolása is lehet jó. Egy szerencse, mint a lottóötös megnyerése is lehet rossz. A "jó" és a "rossz" ugyanis nem "önmagában" jó vagy rossz. Mi tesszük ezzé vagy azzá, saját magunk számára. A mi történetünk. Nem keverendő más történetével, a példa szerint az elrablott és meggyilkolt kislányéval. És az is lehet jó vagy rossz, ASZERINT, HOGYAN FOGADJA. Mit képes belőle kihozni, akár halála előtt egy perccel. Amely perc - azt mondják - a legintenzívebb lehet az ember életében. A legtöbb lehetőséget tartogatja. Igaz, ez múlik el leghamarabb. Sokkal egyszerűbb volna az egész életben vagy korszakosan a halál előtt törekedni. De az ember halogat és hajlamos a könnyebb végén megfogni a dolgokat. Aki kicsit is nem, az szentnek számít.
A jó és rossz aszerint jó vagy rossz, hogy mit hozunk ki belőle. Önmagában semmilyen. "Miért nevezném szépnek a menyasszonyt? Miért mondanám rá, hogy csúnya?" - írja a Defensor.

Tőlünk függ, kedves Olvasó. Bármennyire is kényelmetlen: tőlünk.

2014. 09. 12.

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1