Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

- Punkó vagy.
- Az milyen?
- Olyan, mint a bunkó, csak p-vel.

Rossz szagú földműves, csehszlovák (most szimplán cseh) gumimárka. Világtalan hímivarsejtek mínusz ékezet.
A legszebben burkolt ilyet a metróban hallottam, nagyon régen.
- Kérem, figyelmeztessék rosszul halló, vagy vidéki utastárukat, hagyja el a biztonsági sávot.

De nem csak a biztonsági sávot hagyják el, hanem az országot is. Eszter lányom is erre készül, egyelőre egy év nyelvtanulásra, majd pár év egyetemre. Miért nem itt, kérdeztem. Eszem ágában sincs röghöz kötődni utána, válaszolta. A nővére (féltestvére) már egy ideje Írországban zenél. Most terhes a szintén magyar barátjától, de ott akar szülni. Kicsi ír állampolgárt, nem magyart. Mindketten utcákon szórakoztatják a nagyérdeműt, a barát egy önmagát formázó marionettbáb segítségével. - Tudod, mennyit kalapoz össze egy nap? - kérdezte Eszter. - Háromszáz eurót. Ők ott majdnem jómódúnak számítanak.

Hát itt nem számítanának. Az anyja félti, én nem féltem. Két út áll előtted, mondtam neki egy órája. Vagy a jó esetben langyos, középszerű állóvíz, vagy az, amit Patton tábornok is favorizált. Adjatok hálát Istennek, hogy itt vagytok, mondta a katonáinak a normandiai partraszállás előtt. Mert különben mit mondanátok két köhögés közben az unokáitoknak, ha megkérdik, mit csináltatok a háborúban? Azt, hogy szart pucoltunk Louisianában? A kockázat vállalásában benne van a megváltás egy része, írta Niffari, az egyik szúfi bölcs.

"Rejtett fény ragyog a dolgok legmélyén. Erre gondolsz tán, mikor mondod, van remény." Nekem ezek a dolgok már megvoltak. Itt van most dolgom. Nem örülök neki, de ez van. Így gondolom. Olyan helyet, mondtam Eszternek, amire azt mondanám, hogy ez vadiúj, nem gondolom, hogy találnék. És ha igen, akkor mi van? Túl sok helyen jártam már, túl sok embert láttam. Ő még nem látott. Menjen. Neked aztán nem lesz honvágyad, ha olyan vagy, mint én, tettem még hozzá. Nekem aztán nem, bólintott.

Néhányan maradunk. Vagy ezért, vagy másért. És nem azért, mert demens kérődzők lettünk. Talán... talán azért a bizonyos rejtett fényért. Ami -

2015. 01. 09.

 

Szerző: 
Gaál Péter

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1