Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

Szele Tamás barátom és páran talán tudják: veszélyes üzem nyilvánosan nem csak írni, de lájkolgatni is. És nem csak a facebookon. Azért, mert úgy tűnik, nem történik semmi, nem célszerű azt gondolni, hogy nem történik semmi. Felfújom, mondaná talán Tamás. Mintha nála olvastam volna az Orbán lapjához hozzászólókról, hogy őket talán még a TEK sem figyeli. TEK vagy nem TEK, de VALAKI figyeli, arra nyugodtan mérget lehet venni. Meg minden egyebet. Nincs paranoiám, legalábbis nem efféle, de... attól, hogy valakinek üldözési komplexusa van, még nem biztos, hogy nem üldözik. Nem vicces.

Pár óra, és minden eljut az illetékeshez. Akinek egyébként esze ágában sincs bármit elolvasni. Ez úgy van, ahogy Tamás lapján olvasható, de nem csak Orbán Viktorra vonatkozik. Pár óra. Nem mondom meg, honnét tudom, de tudom. Nem mások mondták. Nem mondta senki. Én sem GONDOLOM, hanem tapasztaltam. És nem akarok pánikot kelteni.

Addig, ameddig az Ő paranoiájuk nem jut el arra a szintre, addig még lehet a relatív biztonság illúziójába ringatni magunkat. Bajcsy-Zsilinszky Endre is egészen jól elvolt 1944. március 19-ig.

És még valamit hozzá kell tennem. Ez egy természetes folyamat, amely logikusan következik abból a rendszerből, ami itt (is) felépült. Igazából már a régi Alkotmány és a Fidesz Alapszabálya frigyéből. Ez a következő lépcső.
És ez NEM pusztán a hatalomkoncentráció következménye. Ez a fékek, ellensúlyok és társadalmi ellenőrzés hibás kiiktatásának a következménye. Egy autokratikus társadalom is működhet úgy, hogy mindenkinek annyi szabadság jusson, amennyi a társadalom működésének veszélyeztetése nélkül juthat. Az én olvasatomban például úgy, hogy bárki bárkinek, minden retorzió nélkül megmondhatja a véleményét. Grover Cleveland amerikai elnök kisfia egyszer nyíltan szemtelenkedett az apjával. - Miért nem bünteti meg? - kérdezte az egyik jelenlévő az elnököt. - Ha azt, amit mondott, az apjának mondta, természetesen megbüntetem - válaszolta Cleveland. - De ha az Egyesült Államok elnökének, ahhoz alkotmányos joga van.
Viszont uszítani nem uszíthat, gyűlöletet nem kelthet. Elvben most sem, de elnézik. Hogyan is ne néznék el, amikor maga a kormány jár az élen mindezekben.

Fentieknek a legfontosabb feltétele, hogy az autokrata személye ne legyen bebetonozva. Legyen alkotmányos, intézményi és társadalmi kontroll alatt. Addig éljen (élhessen - a hatalommal), míg a honnak él, írná ma is Vörösmarty Mihály. A fékek és ellensúlyok NEM ellenségei a hatalomgyakorlásnak, hanem mérői. Műszerek, mint az autóban a sebesség- fordulatszám- vízhőmérséklet- olajnyomásmérő. Lehet ezek nélkül is utazni, de ha baj van, nincs, ami jelezze. És amikor már látszik, akkor legtöbbször már késő. Ha meg lehet előzni egy társadalmi robbanást, akkor célszerű megelőzni. Caligula, Nero, I. Károly, XVI. Lajos, vagy II. Miklós tudna erről mesélni, ha még élne.
És még annyian, de annyian tudnának. Először az ellenzék megy (valamiféle) száműzetésbe, majd a vérpadra. Szimbolikusan vagy nem szimbolikusan. De utánuk az uralkodó következik, hacsak nincs akkora szerencséje, hogy előbb meg nem hal. Akkor viszont az utódja szívja meg.

Ez nem setét vízió. Ez a rendszerek belső logikája. És a rendszerek ugyanúgy tesznek magasból az alkotóelemeikre, mint mi a saját sejtjeinkre, végső soron saját magunkra.
Még tragédiát is írhatnék, ha nem volna oly logikus.

2015. 08. 11.

 

Szerző: 
Gaál Péter

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1