Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

 

Most jön a tegnapi mondókám második fele, ahogy megígértem. Az a bizonyos hölgy nem csak azt írta nekem, hogy fél, hanem azt is, hogy próbáljam meg az ő helyébe - kvázi a kiszolgáltatott kisemberek helyébe - képzelni magam. Nem kell megpróbálnom. E tekintetben semmi nem különböztet meg tőlük, csak én nem szeretek magamról beszélni.

De, valami megkülönböztet. Nem mástól várom a segítséget. Nem várok a sült galambra. Sem a mannára és fürjecskékre, nemzetisége válogatja. (Csak futólag és mellékesen jegyzem meg, hogy egyáltalán nem ártalmas a Bibliát úgy olvasni, hogy az RÓLUNK szól. Nem a zsidókról, ellenségeikről, tanítványokról, Heródesről, Poncius Pilátusról, hanem rólunk. Mi vagyunk a tanítványok is, Júdás is, Poncius Pilátus is, Tamás is, Péter is, Pál is, utóbbi úgy is, mint Saulus, úgy is, mint Paulus. Szegedi Csanádnak már ezt sem kellene magyarázni.)
Aki annyit nem képes megtenni, hogy miután jól megértette, hogy egyedül nem megy semmire, és tudomást szerzett róla, hogy már van egy (EGY) olyan szervezet, amely elfogadja őt olyannak, amilyen, e tekintetben azt az EGYETLEN követelményt támasztja vele szemben, hogy nem lehet EMBERELLENES, a világnézetét az ő személyes ügyének tekinti, nem azt nézi, hogy miben különbözik, hanem, hogy miben hasonlít, és mi az a poszt, ahol a SAJÁT képességeit és személyiségét a lehető legjobban ki tudja fejezni, nos, aki annyit nem képes megtenni, hogy másokkal összefogva legalább megpróbál TENNI valamit, nos, arról jó okkal vélelmezhető, hogy úgy érzi jól magát, ahogy van, és csak a szája jár. Ezt hívja a jog fiktív tényállásnak: amikor tudjuk, hogy valami nem igaz, de a valóságos tényállás megállapítását mégis elősegíti. (Ilyen volt a római jogban például az, hogy a hadifogságban meghalt római polgárt úgy tekintették, mintha szabad élete utolsó pillanatában halt volna meg, tudniillik a hadifogoly rabszolgának számított, aki után nem lehetett örökölni.)

Az már közhelynek számít, hogy a világban egyetlen állandó van, a változás. És mindennek a tetejébe semmi nincs a hatalmunkban. Sem a múlt, sem a jelen, sem a jövő. Tökéletes példa erre az olimpia. Nincs biztosíték semmire. Rossz passzba kerül. Megsérül. Az ellenfél orvosa ügyesebben adagolja a doppingszert. Lebukik.
A legtökéletesebb felkészülés mellett sem biztos a győzelem. Egy valami azonban majdnem biztos: felkészülés nélkül a vereség. Minden sportoló tudja, hogy - szintén közhely - a dolgok FEJBEN dőlnek el. Sőt a Biblia is tudja: "habár a test erőtelen, a lélek erős." Ezért kell fejben elkezdeni. Nem tőlem vagy MÁSTÓL kell példamutatást remélni. Ez nem egy étterem, ahol nyakbakötött asztalkendővel csak meg kell várni, hogy a megrendelt fogás előálljon. Én megteszem, ami tőlem telik, de ez önmagában édeskevés. Kevés ember is képes hegyeket megmozgatni, ha a szükség úgy hozza, de hogy a többiek hozzájárulása nélkül azok a hegyek nem fognak ottmaradni, arra mérget lehet venni.

Nem étterem, polgártársak. Itt csak közösen lehet főzni. Anélkül csak a kuka marad.

 

2012.08.09.

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1