Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

 

 

" De István, mi a siker?" - kérdeti az éhségsztrájk sikerén lelkendező Vágótól egy kommentelője - "Hogy az amúgy is meglévő szimpatizánsok nagy része megmozdult? Amíg a média sarkalatos elemei cenzúrázva vannak, addig nem hiszem, hogy a mondanivaló eljut a széles néptömegekhez és leleplezhető a jelenlegi kormány. Azt viszont sajnálom, hogy a nem kormánypárti sajtó jó része is kvázi kiröhögte Gyurcsányt. Ugyan Gyurcsány nélkül is lehet kormányunk, de azért belátható, hogy a fő politikai kérdésekben teljes mértékben elfogadható és kikerülhetetlen az álláspontja, bár láthatóan sokaknak ez kényelmetlen."

 

Amikor másodjára jártam Izraelben, szó esett az igazságról. Mi az igazság?

Olyan, hogy "igazság", nincs, válaszolta a ZSIDÓ beszélgetőtárs. IgazságOK vannak. Zsidó igazság, palesztin igazság, drúz igazság, muzulmán igazság, keresztény igazság. Nos, a fentebb idézett kommentelőnek sikerült megalkotnia az "összetett igazság"-ot.

A mondandó első részében feltett kérdés teljesen jogos, ha azt nézzük, hogy változik-e valami. Hogy a Parlament valamelyik ablakából szendvicsmajszolgatás közben kinéző kormánypárti képviselőben megszólal-e Gyurcsány hangja: "János/Antal/Lajos/Zoltán/Tibor, miért kergetsz engem?"

Ahogy Krisztusé is megszólalt Pálnak, akkor még Saulnak a damaszkuszi úton. Ha viszont nem ezt nézzük, csak és egyedül a DK-t, és az egész megmozdulás fő célját: hogy a DK-ról és az azt hátán cipelő Gyurcsányról beszélnek-e, írnak-e, főleg Nyugaton, akkor siker volt. Talán - talán? - pénzt is kap ezért valahonnan. Vagy több valahonnan.

"Amíg a média sarkalatos elemei cenzúrázva vannak..." Ebben a mondatban benne van az elmúlt teljes hatvanhét évünk.

Gárdonyi Egri csillagok-jában az Eger veszedelme című rész azzal kezdődik, hogy Jumurdzsák magyar kisnemesként meglátogatja Bornemissza Gergely feleségét. A férj nincs otthon, hogy is lehetne, amikor éppen Eger felét tart. A török (Gárdonyinál arab janicsár, akinek az apja is janicsár, ez elég furcsa párosítás, de most ne menjünk bele) a szerencsegyűrűjét akarja visszakapni. Bornemisszáné csak távozása után ismeri fel, kivel beszélt. "Az ember mindig a jobbján ment. Ez parasztos volt. Meghajolva köszönt. Ez uras volt. Háttal ment ki az ajtón. Ez törökös volt." Ilyen ez a mondat. A "média" átvett nyugati szleng. "Sarkalatos" - ez már az alaptörvényre hajaz.

Cenzúráról a Rákosi- és a Kádár- rendszerben beszéltünk sokat. A "széles néptömegek" oroszból ("sirókaja naródnaja massza") átvett bolsevik-kommunista halandzsa. A "leleplezés" szintén kora kommunista (Tanácsköztársaság és Rákosi-kor) kifejezés.

 

De nézzük a tartalmat. Leleplezni? Kell itt valamit leleplezni? Hogy a Talmudot is belekeverjem a dologba, minden olyan világos, mint Náhárdea város utcái fényes nappal. De aki előtt mégsem volna világos, eztán világos lesz? Hogy lenne, amikor ezt Ő MAGA AKARJA A LEGKEVÉSBÉ?

 

Gyurcsány véleménye a fő politikai kérdésekben. Ő azt állítja, hogy nyugatbarát demokráciát szeretne. Most nem fogok belemenni még egyszer abba, hogy mit is jelent ez. Már annyiszor megtettem, ha valaki kíváncsi rá, valahol a portálon megtalálja. Mondjuk most azt, hogy egy Nyugatot kiszolgáló, és keleti helyett nyugati népbutító terminológiát használó rendszert. Ne döbbenjen meg a kedves Olvasó: sajnos átmenetileg igaza van. Kérdés, hogy mi van emögött. Az, hogy az ember tényleg ezt akarja, vagy az, hogy nem ezt akarja, de ezt kell mondania. Mi nem ezt akarjuk, de egy darabig - majd, nyilvánosan - nem szabad ennek nagyon ellentmondanunk. Miért nem? Mert - ez már a Biblia, Prédikátor könyve - "jobb egy élő kutya, mint egy döglött oroszlán". És mi nem pártalapon játszunk, sőt - ebbe se menjünk bele - országalapon sem, nem azt akarjuk, amit a többiek akarnak, nem verjük nagydobra, amit nem kell nagydobra verni, de nem is törekszünk becsapni az embereket.

Hogy is van a Korán 109. szúrája?
 

"NEM SZOLGÁLOM, AMIT TI SZOLGÁLTOK,
ÉS TI NEM SZOLGÁLJÁTOK, AMIT ÉN SZOLGÁLOK.
ÉS ÉN NEM SZOLGÁLOM, AMIT TI SZOLGÁLTATOK,
ÉS TI NEM SZOLGÁLJÁTOK, AMIT ÉN SZOLGÁLOK."

 

De Gyurcsány szolgálja. Ebben nagy valószínűséggel őszinte, sőt úgy gondolom, sokkal több dologban, mint politikustársai óriási többsége.

Az álláspontja tényleg kikerülhetetlen. Hogy ez elfogadható-e, és jó-e nekünk, az más kérdés.

 

 

2012.09.16.

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1