Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

Übermensch és Untermensch 2.

A beatzenész nem ember, mondta éppen harminc éve egy barátom. "Nem kutya" - mondta még azelőtt is öt évvel mindenre, ami nem német juhász volt, egy ma már híres tenyésztő. Most itt az alkalom, hogy én is mondjak valamit: nem csak a beatzenész nem ember, és nem csak a nem német juhász nem kutya. De azért bekenem magam síkosítóval: bizonyos szempontból.

Kezdjük a kutyával, mert az kevésbé viseli meg a lelkeket. Hogy a dolog érthetőbb legyen, maradjunk a kutyafajtáknál. Például a német juhásznál, ha már így szóba került. Hát, kedves Olvasó, német juhász sajnos nincs. Egyetlen darab sincs. Illetve van, de csak papíron. Rajzon és leírva, amiket együttesen úgy hívnak, hogy STANDARD. A standard az ELKÉPZELT német juhász. Minden német juhászok etalonja. Olyan német juhász, ami testi valójában nem csak nincs, de nem is lehetséges. Sőt: ha lehetséges volna, akkor standardra nem volna semmi szükség. Ha ki nem is zárná, de abszolúte feleslegessé tenné. A standard az IDEÁLIS német juhász. Az előttünk szaladgáló, legyen bár a Sieger (minden német juhászok németországi főtenyészszemléje, gyakorlatilag világkiállítás, ami kinológusi és tenyésztői körökben még a Cruft's-nál is nagyobb becsben tartott) győztese, csak EMLÉKEZTETHET rá. A standard német juhász (vulgarizálva) a német juhász IDEÁJA. AZ "idea" (videa) a latin "videre" szóból ered. Rokona a szanszkrit vidja ("éberség", "látás", "tudás", ebből származik a Védák). Azt jelenti, hogy "látni, nézni". (Vulgarizálva, írtam az imént. Mentségemre legyen. Még így is elkezdtem a tévtanítást és fogalomzavar-átadást. Legalább itt, a zárójelen belül - úgysem értik meg sokan, de akkor át lehet ezt ugrani - megpróbálom tisztázni. Az a fajta látás, amiről az ideákkal kapcsolatban beszélni lehet, ún. metafizikai látás. A "metafizika" - ta meta ta phüszika - azt jelenti, hogy "túl a természeten". Van még egy jelentése: "túl a létesülteken". Az "idea" szót közönségesen az illető dolog vagy élőlény fogalmának a szinonimájaként is szokták használni. Ameddig mondjuk, a macska ideájáról van szó, ez még akár rendben is lehetne. Azonnal bajba kerülnénk viszont, ha a, teszem azt fél macskafarok ideájáról kellene beszélnünk. Az idea ugyanis nem azonos a fogalommal. Az idea nem képzet - kép-: ez az IDOLUM. Az idea a tárgy létesülteken túli eredetével összefüggésben való LÁTÁSA. Nem gondolok rád, hanem GONDOLLAK. Nem látlak, hanem LÁTLAK. Az idea a MEGISMERÉS hátterében levő funkció. A konkrétumok csak a fizikai látásban valóságosak, helyükön az ideális látásban ÜRESSÉG van.)

A standard, hogy kevésbé veszélyes vizekre evezzünk, a kutyafeletti kutya. Az Überhund. De olyan nincs, ahogy megbeszéltük, vagyis van, de nem "úgy". A fenekünkbe biztosan nem fog beleharapni. Ettől függetlenül azonban: a német juhász a standard német juhász. Az, ami csak papíron van. Másképp, mint "idea". Überré épp a "valóságos" tökéletlensége folytán válik. Aminthogy az is csak miatta "unter"-ré. Másképp meg olyan, amilyen.

Most akkor nézzük az embert. De előtte elárulok egy hadititkot. Sőt, két hadititkot. Ezt az írást - és az előzőt - az indította el, hogy egy barátom küldött nekem pár sort. "Véleményem szerint, elméletileg, egy tökéletes egyedekből álló társadalom, épp olyan életképtelen lenne, mint egy csupa elesettből álló társadalom." A másik - ez volt az egyik - hadititok az, hogy nekem aztán nincs nagy szükségem arra, hogy írásokkal foglaljam le magam. Nagyjából már mindent leírtam, amit eddig közkinccsé akartam tenni. Még túl sokat is. Ha nem kérdeznek, vagy nem dobnak fel témákat, amire hozzászólást várnak tőlem, akkor a jelenlét kedvéért kiizzadok magamból ugyan valamit, nem ritkán egy előző téma cifrázását, mondhatni parafrázisát, bár idegen műről ez esetben nincs szó, tán némelyiket élvezik is - aki újonnan kapcsolódik be, annak még új is lehet -, de ezzel vége. Akár a kukába is mehetne rögtön. Minőséget - ezúttal is, mindig - MAGÁTÓL várjon a nyájas Olvasó. Legalább, ahogy fentebb írtam, kérdés vagy felvetés formájában. Egy jó kérdés több mint egy jó válasz.
Persze csak akkor, ha akar.

Nincs TÖBB "tökéletes" egyed. És a tökéletes egyed nem "egyed". EGY. Nincs TÖBB unikornis. Hisz épp ezért unikornis, azaz EGYszarvú. Tökéletes egyed EGYETLEN EGY van. Van, mint potencialitás, tehát lehetőség, mint látens, lappangó, vagy mint manifeszt, azaz megnyilvánult. E megnyilvánulás egyben a "vég" is. És az az egyetlen egy...most megpróbálok (általában sikerülni szokott) fejből idézni a Koránból. Arabul így hangzik: "dar-ni wa-man halaqtu wahidan". Kétféleképpen fordítható: "hagyj engem egyedül azzal, akit teremtettem", illetve "hagyj engem azzal, akit egyedülinek teremtettem".
Ha valaki át tudja élni, hogy egyedül van azzal, aki egyedülinek teremtette, az egyben egyedül van azzal, akit egyedülinek teremtett. Aki egyedül van azzal, aki egyedüli, már NEM JELLEMEZHETŐ, NEM VALAKI ÉS NEM MEGNEVEZHETŐ. Az e "földi" lét szempontjából kvázi NINCS. Sőt, ha ez a feltétel teljesül, földi (materiális) lét sincs. A helyén üresség van. Szunyjáta, mondja a szanszkrit. Ha kerek e világon csak egyetlen valami van, akkor nincs kerek e világ és nincs EGYETLEN valami. Nincs matematika, mert a matematika a SOKASÁGHOZ kötött. És mivel a fizikai természet nyelve és lényege a matematika, nincs fizikai természet sem.
Ugye, kedves Olvasó? Mint az idea. De hisz épp arról van szó.

Ezért van kínai ábrázolásban a Buddhának nagy, kerek hasa. Nem azért, mert sok minden van benne, hanem azért, mert - jelképesen - NINCS BENNE SEMMI. A Teljesen Teljes Felébredett (Szamjak-Szam Buddha), vagyis a TÖKÉLETES nem írható le tulajdonságokkal. És nem lehet többes számban beszélni róla. Kizárólag EGYES SZÁM ELSŐ SZEMÉLYBEN. De ez már másik téma.
A tökéletes egyedekből álló társadalom azért nem volna társadalom, mert a Tökéletes és a Sokaság az kettő. Egymás ellentétei. Ebből pedig az következik, hogy a társadalom TÉNYLEGESEN csupa ELESETTBŐL áll. Nem "ha". Nem "állna" hanem áll. És hosszú távon, mint minden, természetesen életképtelen. Nem "lenne", hanem az. A hibák hosszú távon elháríthatatlanul felszaporodnak, mondja a modern biológia, és ez kikerülhetetlenül a faj kihalásához vezet. De hát a társadalomnak nem ez a lényege. A társadalom, mint minden e földön, SEGÍTSÉG. Segítő segítség - akkor, ha társadalomként működik -, hogy IDŐT nyerjünk általa. (Hogy a mai, például magyar társadalom nem társadalomként, hanem élősködőként működik, szintén nem ennek az írásnak a témája.)

Hogy viszont ezzel az idővel mit kezdünk, nem a társadalom dolga.
Az már a miénk, mindenféle értelemben.
A miénk, jelen pillanatban elesetteké.

2013. 11. 02.

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1