Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

 

Na, még egy vérforraló mára. "A nők évszázadokon át nem tanulhattak" - írta az előző bejegyzéshez egy kedves észrevételező hölgy. Hát ez úgy nem igaz, ahogy van. Mindjárt Alexandriai Hüpatia (Kr.u. 370-415 - ölég régen volt?) matematikus, csillagász és filozófus NŐ jutott az eszembe. Aztán (összevissza ugrálva az időben) Kleopátra, Nagy Katalin cárnő, Mária Terézia, Angliai Erzsébet, Boudicca icenus királynő, akinek a portréját Viktória angol királynő mint SAJÁTJÁT festtette meg ezernyolcszáz évvel később, Marie Curie, a saját nagymamám (1892-ben született, és ORVOSI EGYETEMET végzett, mint SZERB, a Szerbiával háborúban álló Monarchiában, konkrétan Bécsben), Ráskay Lea kódexmásoló apáca a 15. századból, Teleki Blanka (19.sz.), Torma Zsófia antropológus (19.sz.), Veres Pálné (19.sz.), úgyis, mint utca, Blaha Lujza (19.sz.). De menjünk vissza még régebbre: Aglaoniké, csillagász, Kr. előtt 2. évezred, Artemiszia botanikus, Kr.e. harmadik század, Aszpászia, filozófus, Kr.e. negyedik század, a sumér Enheduanna Kr. e. harmadik évezred, a matematikus és filozófus Theodóra bizánci császárné, Kr. u. 6. század, a matematikus és filozófus Maria Agnesi a 18. századból, nem sorolom tovább.

 

Sok közöttük az uralkodó vagy magas származású, bár korántsem mindenki. De most nem arról volt szó, hogy melyik társadalmi osztálynak volt módjában tanulni - ez is megérne egy misét -, hanem a nemekről. Félő, hogy tanulás szempontjából egy jobbágy férfi sem volt előnyösebb helyzetben, mint egy jobbágyasszony.
Ne keverjük az évszázadokat. Ezért írtam a tálibokat. Ma nem arról beszélünk, ami akkor történt, hanem arról beszélünk, ahogy MA azt látjuk, ami akkor történt. Vagyis ha ma a nők helyzetéről beszélünk, akkor mai szemmel kell a nőkre nézni, nem olyan szemmel, amilyen szemet a mondjuk két évszázaddal előbb élt emberekbe KÉPZELÜNK. Ezért írtam Mohamedet is.

 

Nem olyan bonyolult és szörnyűséges elfogadni a nemi szerepeket. És, mint látjuk, nagyon sok mindent egyáltalán nem zár ki. Kivéve, ha egy fafejű férfi kizárja, vagy egy fafejű nő azt képzeli, a hímsoviniszta világ egyedüli célja, hogy őt alapvető jogaitól megfossza.

 

2012.08.26.

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1