Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

"Hah, a pornós Tankcsapdát énekel" - írja Mandula lányom a lapján. Nem szoktam neki beszólni, illetve csak ritkán, úgyis kitörli, ami nem tetszik neki - egyszerű, őszinte lélek. Most kivételesen beszóltam, mert kivételesen volt szerencsém látni pár részt az X-faktorból. Az egész tévé, az összes műsorával jószerivel nézhetetlen, legalábbis számomra. Most épp van, illetve - jó pár év után újra - ismét be van dugva a konnektorba. Nem mondom, hogy nem bántam meg, de valahogy informálódni kell a nekünk szánt információkról. Nem a hírekről vagy eseményekről, hanem arról a világról, amit nekünk igyekeznek feltálalni. Az a tudás, írtam párszor, ami a fejünkben van, ÖNMAGÁBAN nem tudás, csak menedzselt információk tömkelege. Jól-rosszul menedzselt, és ráadásul elég könnyen ki lehet találni, mi van mögöttük. Csak megfelelő cinizmussal kell őket szemlélni.

"Nagyon komoly könyvben olvastam." "De hát benne van a lexikonban!" "A világ vezető tudósai állítják." "Bemondták a rádióban." "Maga a miniszterelnök jelentette ki." "Láttam tegnap este a televízióban."
Mindezek nálam azzal ekvivalensek, mint amikor valaki azzal akarja a márkaazonosságot bizonyítani, hogy "rá van írva". Biztosan Rolex. Hiszen egy nagyon komoly néger embertől vettem a jesolói strandon. Bangkok és Isztambul mellékutcáiban minden második raktár márkafeliratokkal van tele.
Akár az átlagember feje.
Az úgynevezett valóságshow-k - Kazinczyék a fejüket fognák: mi végre volt az a sok erőlködés a nyelvújítással, amikor megint visszatérünk a kétnyelvűségre, csak most a latint az angol váltja, ami ugyanolyan távoli, sőt még kicsit távolabbi a magyar nyelvtől - oly távol vannak a valóságtól, mint egykor Makó vitéz (nem Makó városa) volt Jeruzsálemtől. Megkomponált szappanoperák, rossz amatőr szereplőkkel. Amelyeket KIZÁRÓLAG az elnevezésük miatt habzsolnak, mint kacsa a nokedlit. Mert azt hiszik, hogy minden spontán bennük. Egyszerű emberek - olyanok, mint ők - káromkodnak, dugnak (ezek bizony dugások), veszekednek, néha verekednek. Másra nemigen képesek, de ez épp elég. Minél egyszerűbbek, sőt, minél problémásabbak, annál jobb. Az eltompult mai embert így érik mind erősebb ingerek. Már valaki leírta, hogy lassan a gyilkosság következik. És akkor, sóhajt fel a felületes Olvasó, visszatértünk a gladiátorjátékokhoz. Pedig dehogy tértünk vissza. Ezek éppoly távol vannak a gladiátorjátékoktól (de még a bikaviadaltól is), mint korunk az antikvitásról. Még akkor is, ha négyszáz éve azt próbáljuk meg utánozni. Hogy ezek valójában micsodák, és hova vezethetnek, nézze meg a kedves Olvasó az Éhezők viadalát. Érdemes.

Az X-faktor mindenesetre a szelídebb verzió. Az inkább ahhoz áll közelebb, ahogy az emberek politikusokat választanak. Nem a hang számít. Az is, de csak részben. Hamis vagy nem hamis - egy bizonyos szint, illetve profizmus fölött csak a vájt fülűek veszik észre. A lényeg, hogy az előadó MENNYIRE SZIMPATIKUS. Más szóval HOGY VAN MEGCSINÁLVA. És az, ahogyan meg van csinálva, hogyan van adagolva. "Olyan helyes fiúk" - mondja az átlagnéző a By the way-re. Zorán vagy Presser lányban, mondja Danics Dórára, különösen az eddig utolsó szereplése után. Pornós, mondja Krasznai Tündére. Esetlen, mondja, aki ezt nem tudja róla. Szarul öltöztetik. Tényleg szarul öltöztetik, talán tényleg pornózott, és?
A demokrata Stephen Grover Clevelandet 1884-ben választották meg az Egyesült Államok 24. elnökének. A republikánusok paráznasággal vádolták (valóban volt egy törvénytelen gyermeke). Mással nem vádolhatták, ugyanis már elnökké választása előtt is feddhetetlen közhivatalnok volt. Ellenfeléről, a magánéletében kikezdhetetlen James G. Blaine üzletemberről már nem lehetett ugyanezt elmondani. Még saját jelölő pártjából is ellene fordultak. Egy átszavazó republikánus ezt így fogalmazta meg: „Azt mondták nekünk, hogy Blaine úr hibákat követett el a hivatalában, de magánélete folttalan, Cleveland úr pedig a hivatali integritás modellje, de bűnös viszonyt folytatott. Ezért Cleveland urat választjuk meg közhivatalra, Blaine urat pedig visszaküldjük a magánéletbe ahol olyan rajongásra méltóan viselkedett”.

De a magyar publikum nem az amerikai elektori testület. Így aztán az X-faktort a kétségkívül helyes és tehetséges Danics Dóra fogja megnyerni, a - természetesen szerintem - messze mindenkit felülmúló Krasznai Tünde pedig a második lesz. Esetleg a harmadik, hisz azok a fiúk is olyan helyesek.

És utána, jövő tavasszal... jön ismét a "laza pali, helyes kis pocival" (szó szerinti idézet egy választójától). Hogy O. V. se nem laza, se nem "poci" az, ami a hasa helyén van, ugyan senkit nem fog érdekelni a sztárolói közül. Utóbbi egyébként engem se érdekel, előbbi is csak azért, mert momentán ez határozza meg az egész ország sorsát.

Ő viszont nem Danics Dóra. Ha az volna politikusban, szó nélkül kiegyeznék vele. Akkor is, ha az ellenfelei - szintén, mint politikusok - még Krasznai Tünde tehetségét is túlszárnyalnák.

De - mint láttuk azt - mi nem alkalmasság szerint választunk, polgártársak. Se énekest, se miniszterelnököt.

2013. 12. 09.
 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1