Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

Már többször eszembe jutott: miért tehéntejet iszunk? Van persze még juhtej, kecsketej, lótej (kancatej), szamártej, bivalytej, jaktej, rénszarvastej, ennyi jut eszembe. A láma is háziállat, de azt nem tudom, fejik-e. Mondjuk, igen. Akkor van még a lámatej is. Lehet, hogy csak ennyi van, amit ember megiszik. De leginkább tehéntejet. Az se jó neki, már többször megállapították, hogy úgy tűnik, az ember az egyetlen emlős, akinek a szoptatását elválasztás után a tehénnek és társainak kell folytatnia. Vagyis a tehéntej nagyon jó, a kisbocinak. A kancatej a kiscsikónak. A kecsketej és juhtej (tudom, tudom, az a kivétel, pedig nem) a kisgidának és kisbáránynak. Az ember eredetileg laktózérzékeny, amint abbahagyta a szopást, azzá vált. A "természeti" népek ma is azok, pont ezért. Olyasmi lehet ez, mint az alkohol és a cigaretta: mennyi émelygésen kellett keresztülmennem az első slukk után, ameddig úgy-ahogy megszoktam? Mellesleg MÁS füstjétől még a dohányos is ódzkodik. Mint mindentől mindenki, ami másé, kivéve, ha és addig, amikor és ameddig a magáévá akarja tenni. Mint a viccbéli házasember esetében, akinek egyik napról a másikra megjavul a házasélete, de előtte egy negyed órára mindig bezárkózik a fürdőszobába. A feleség nem tud hova lenni a kíváncsiságtól, és egyszer meglesi a kulcslyukon keresztül. Azt látja, hogy ül a férje a fürdőkád szélén, veri a farkát, és azt hajtogatja maga elé: "Nem az én feleségem! Nem az én feleségem!"

A szamártej azért nagyon drága, különösen a belőle készült sajt, mert a szamár nem kifejezetten jó tejelő. Keveset ad, na. Kleopátrának is keveset adott, de Egyiptomban sok szamár van ma is, és ő végtére is királynő volt. Neki begyűjtötték. Kifejezetten csúnya nő volt különben, ha hinni lehet a korabeli pénzeknek, melyeken természetesen az ő képmása volt. Cyrano megirigyelhetné az orrhosszát. Hogy Antonius és Caesar mit evett rajta, számomra rejtély.
De ha attól drága valami, hogy ritka, és minden természetbéli és orvosi intelem ellenére vedeljük a tejet, akkor itt van ínyenceknek például az egér. Még ínyencebbeknek a kacsacsőrű emlős, őt még fejni se kell. Szóval az egér. Kicsi is, tejet is ad, jó, keveset és egérszagút, de az ilyesmi az igazán különcöket sosem zavarta. Az érlelt sajt is büdös, a kecskesajt kecskeszagú, a juhsajt juhszagú, a tejükről nem is beszélve. Mi kiskutyáknak adtuk, ha a mamájuk valamiért nem tudta szoptatni őket. Nekem máig ugyanúgy kutyakaja, mint a csirke farhát. Jó, tudom, az ördög nem alszik, és lehet, hogy örülni fogok még az utóbbinak is egyszer. Ez is benne van a pakliban, már régen kinéztem magamnak a bokromat a budai Vár és az Attila út között a Várhegy oldalában.

Egérkakaó. Ez volna az igazi hungarikum. Csak le kellene védetni. Sőt, valamilyen tájegységhez kapcsolódó egérkakaó, mert mintha így védenék csak le. Legyen mondjuk pálpusztai egérkakaó. Érlelt pálpusztai egérsajt.

Szegény, amatőr franciák.

2014. 12. 10.

 

Szerző: 
Gaál Péter

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1