Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni
 
John Herbert Dillingert, Amerika akkori első számú közellenségét rendőrök lőtték agyon 1934. július 22-én, a chicagói Biograph moziból kifelé menet. Védekezésre esélye sem volt. Harmincegy esztendőt élt. Autótolvajként kezdte, s miután rablásért kiszabott tíz éves börtönbüntetéséből nyolcat letöltve szabadon engedték, bankrablóként folytatta. Vérrel, halottakkal és romokkal kísért ámokfutása alig több, mint másfél évig tartott. Igazi szabadulóművész volt: leghíresebb szökése során egy fapisztollyal kényszerítette az őrt zárkája kinyitására, majd a seriff autóján menekült el. Egyedül a szerelem elől nem tudott elszökni, és ez okozta végzetét is. Illegális romániai bevándorló barátnője, Anna Sage, körülbelül ezer-kilencszáz évvel ezelőtti júdeai férfi kollégájához hasonlóan aprópénzért és letelepedési engedélyért eladta a hatóságoknak. A pénznek a felét kifizették, de az engedélyt nem kapta meg: hazatoloncolták Romániába.
Dillinger neve nem tűnt el a süllyesztőben. Az 1969-es cannes-i filmfesztiválon például az egyik – nem róla szóló – olasz versenyfilm címe Dillinger halott volt. Az elidegenedés filmjének nevezték, olyan alkotásokkal versengett, mint a Szelíd motorosok vagy az Andrej Rubljov.
 
Magyar idő szerint 2011. május 2-án hajnalban Barack Obama amerikai elnök bejelentette Ládin fia Uszáma, azaz Uszáma ibn Ládin, vagy ahogy a világ ismeri, Oszáma bin Láden szaúd-arábiai terrorista halálát. Oszáma kicsi híján éppen tíz esztendeje, a World Trade Center ikertornyai ellen elkövetett 2001. szeptember 11-i repülőgépes támadások óta állt az USA körözési listái élén. Bár vállalta a bűntettért a felelősséget, ezzel hivatalosan soha nem vádolták meg. Feltételezik, hogy a szovjet invázió ellen afganisztáni központtal 1988-ban megalapított egy al-Káida (az ülők, vagy az alap, esetleg a bázis) nevű iszlám militáns szervezetet. Feltételezik, hogy ez a szervezet hajtott végre nyolc és fél évvel a repülőgépek becsapódása előtt, ugyancsak a WTC mélygarázsában egy hat halottat és ezer sebesültet maga után hagyó robbantást, öt évvel később az USA tanzániai és kenyai követségei elleni két támadást, majd újabb két év múlva egy jemeni amerikai hadihajó elleni öngyilkos merényletet. Feltételezik, hogy az al-Káidának köze van egy 2004-es madridi robbantás-sorozathoz is. Nem feltételezés viszont Oszáma családja és két volt amerikai elnök rokonsága, vagyis a Bush-család közötti régi és kiváló üzleti kapcsolat, amelyről Fahrenheit 9/11 címmel, a Dillinger halotthoz hasonlóan e sorok írója által is látott film készült Michael Moore rendezésében, épp a madridi robbantások évében.
Oszámát Obama elnök beszámolója szerint nem sokkal a bejelentés előtt ölték meg a pakisztáni Abbotábád városánál néhány vele tartózkodóval. Testét ezután a hivatalos közlemények szerint Amerikába szállították, ott villámgyors genetikai azonosítást hajtottak végre rajta, majd még aznap az iszlám hagyományok szerint a Carl Vinson repülőgép-anyahajó fedélzetéről a tengerbe temették. Nagyon csúnyán nézett ki, mondták más szavakkal a publikum sokkolását mindenképpen elkerülni igyekvő illetékesek (az egyetlen megjelent kép a halott Oszámáról egy több évvel ezelőtt készített, bár szintén nem gusztusos hamisítvány volt). Egy hadihajó legénységétől nem lehet elvárni a muzulmán vallási hagyományok mélyreható ismeretét: bár az iszlám három mosdatás után a holttest három tiszta gyolcslepedőbe tekerését, majd – koporsó nélküli – földbe temetését írja elő, ők mindent megtettek, ami tőlük elvárható volt.
 
Van a látható történelmen kívül egy láthatatlan történelem is. A látható história ez esetben a merényletsorozat és a hozzáadott kommunikációs termékek, beleértve a tegnapi nap összes eseményét. Ezek együtt egy ok-okozatiságon alapuló gondolati láncot képviselnek, amely vagy fedi a valóságot, vagy részben fedi, vagy egyáltalán nem fedi. Egy gyilkossal kevesebb, ugrándozik a néző az Egyesült Államokban és a világ többi országában, köztük Magyarországon. Közben pedig elfelejti, hogy sem az nem biztos, hogy tényleg kevesebb, sem az, hogy valóban gyilkos, de még az sem, hogy aki azt mondja: feltételezem, tényleg ezt feltételezi, vagy feltételez bármit is.
 
Az egyetlen dolog, amihez ebben az egész történetben kétség nem fér, Obama elnök apoteózisa, megdicsőülése. S véle, hacsak a halott fel nem támad valahogyan, a mélyponton levő népszerűségi mutatók várható emelkedése, és egy esély a következő elnökválasztás megnyerésére.
 
Vigasztalódjon az Olvasó: előfordul azért, hogy a dolgok valóban azok, aminek látszanak. Dillinger például tényleg bűnöző volt, és tényleg halott. 
 
 
Osama bin Laden portrait.jpg
أسامة بن محمد بن عوض بن لادن
Oszáma bin Mohammed bin Avad bin Láden
 
2011.05.03.

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1