Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

 

Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét. A regény, majd a film, de főleg a film. A filmből a Latinovits alakította nyilas felügyelő. Sem a regény, sem a film nem foglalkozik behatóbban ezzel a figurával. Ő egy kellék a konfliktushoz, amelyet ő generál ugyan, de nem őbenne dől el. Csak én akarok most egy kicsit vele foglalkozni. Rengeteg régi kormánypárti ismerősöm van, és egynéhány újabb. Nagyon sok olyan akad köztük, akit kifejezetten nagyra becsülök. Mind általam látható teljesítményét illetően, mind észbeli képességeit illetően. Egyiküket nemrég megkérdeztem: miért vagy te fideszes? "Havi százezerért" - válaszolta. Biztos van más is, vagy legalábbis volt, de ez nem sokat oszt vagy szoroz. Még akár iróniából is mondhatta, de ebben az esetben az irónia önirónia volna.
A nyilas, akit Latinovits alakított, értelmiségi nyilas volt, sőt okos értelmiségi nyilas. És mégis kiszolgált egy olyan rendszert, aminek ha az emberellenességét nem is látta át, mert eltakarta egy ideológiával, amelyet kifejezetten emberbarátnak gondolt (a nyilasok - sem - mindenkit vettek emberszámba), a sorsát mindenképpen át kellett látnia. Azt is, hogy semmije nincs, amivel fel tudná venni a harcot ellenségeivel. Semmije, csak ágyútölteléknek használt emberei, azok is fogyatkozóban. És mégis kiszolgálta.
A Latinovits alakította nyilas valószínűleg mélyen lenézte az átlagnyilasokat. Oda rakta őket, ahová valók. Egészen biztosan szemétnek gondolta a Stürmert, az összes náci-nyilas szennylapot, a Völkischer Beobachtert kiröhögte. Pontosan tisztában volt vele, hogy micsoda: népbutítás.
Ugyanazt gondolta ezekről, mint az előbb említett ismerősöm, akinek a jogász férje ott gyalogolt a Békemenetnek nevezett ki-nem-mondom-micsodában, talán ő maga is, ezt nem tudom, de nem feltételezem, szóval mint amit ő a Demokratáról. Amit, erre még egy Lindt csokit is feltennék, soha nem olvasott. És ő is kiszolgálja. A barátaival együtt.
A trichotomista szemlélet szerint az ember testből, lélekből és szellemből áll. A lélek az érzelmek, gondolkodás terepe, a szellem az a rész, ami Istennel képes kommunikálni. Az erkölcs, intuíció hordozója. Ezek az emberek egészen biztosan rendelkeznek erkölcsi érzékkel is, intuícióval is. 2010 előtt még megértettem, hogy ez az intuíció azt súgta nekik, amit súghatott.
De most? Elvesztették? Vagy Isten nem akar válaszolni?

 

2012.07.22.

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1