Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

Már a fogorvosomnál is előkerült. Õ egyben gimnáziumi osztálytársam is volt, nem mintha ez a a fizetnivalóimat a legcsekélyebb mértékben is csökkentené. Ha majd rászánom magam az ájfón hatosra, meg az eppl laptopra, akkor a Rolex mellett az õ képét magába záró medált fogok hordani státuszszimbólumnak. Pontosabban helyett. Entweder-oder. Vagy-vagy. Egy fogsor, egy Rolex.
Amerika, Putyin, hatalomkoncentráció, összeesküvés, azaz a világot uraló csoport. Régebben kevesebbet foglalkozott világpolitikával. Egész jó megállapításai is voltak, például az, amikor azt mondta, hogy ő azért csal adót, mert ezzel harcol a korrupció ellen. "Mi történik az adóbefizetésekkel?" - kérdezte tőlem. - "Ellopják. Minél kevesebb a befizetett adó, annál kevesebbet tudnak ellopni." Más osztálytársaimnak is vannak hasonló elmés mondásai, sőt, mérhetetlen csodálkozásomra, műveltsége is. Nem így emlékeztem. Anyukám generációjához persze nem mérhető, de épp annyival van a mai átlag fölött, mint az volt a miénk fölött. Mit tesz a technika az emberrel.

Tessék megpróbálni felfogni, amúgy Miss Marple mintájára: kizárt, hogy egyetlen csoport irányítsa a világot. Teljességgel kizárt. Előtte azért nem árt tisztázni - mint minden előtt -, hogy mit értünk min. Jelen esetben irányításon. Ha megkérdeznek valakit találomra az utcán, akkor tíz közül kilenc ember azt fogja válaszolni, hogy "megmondja, ki mit csináljon". És akkor az okos asszony? Aki úgy irányítja a férjét, mintha a férje irányítaná őt? Kitalál valamit, és úgy adja be, mintha a férj találta volna ki. De mondok én mást. Életem második kutyája egy bobtail volt, Merlinnek hívták. Merlin kifejezetten utálta az esőt. Ha ki kellett mennie, az ereszek-erkélyek alatt ment, ameddig ott mehetett. Ha pedig megorrontotta, hogy odakint esik...nos, akkor csinált VALAMIT. A valaminek - az ő eszével - lett valamilyen következménye, ami addig semmiféle összefüggésben nem volt az esővel. De a következménynek is volt következménye, meg annak is, végül neki nem vagy csak nagyon korlátozott ideig kellett (volna) sétálni mennie. Mit akartam ezzel mondani? Azt, hogy - indirekt módon - úgy is lehet irányítani, hogy az irányított maga jusson arra a döntésre, amit az irányító szeretne. Csak a körülményeket kell úgy alakítani. Lásd Reagan elnök - nagy valószínűséggel soha komolyan nem vett - "csillagháborús" politikáját, vagy a mostani olajár-esést. És ezek még mindig túl direktek.

- Így sem? - kérdezi most a kedves Olvasó. Így sem. Direkt módon azért nem, mert nem egyetlen érdekcsoport van olyan pozícióban, hogy érdemleges befolyást gyakoroljon a világ sorsára. Sok érdekcsoport van, egymás alá-mellé rendeződve, sőt, egymással összefonódva. Vannak befolyásosabbak és kevésbé befolyásosak. Azonos érdekeltségűek és ellenérdekeltségűek. Van közöttük, aki pillanatnyilag erősebb a többinél, de ez csak pillanatnyi állapot. És az "állapotok" percről percre változnak. A hatalmi pozíciók is. Egyszer fent, másszor lent. Pont ez a dolog lényege: HOGY (ELMÉLETBEN) BÁRKI DIKTÁLHASSON. Nem bármelyik ember, hanem bármelyik CSOPORT. Majd mindjárt rátérünk erre is. Kivételesen nem fogok elkalandozni. Miért ez a lényege? Elmagyarázom, hátha végre sikerül. Azért, mert bár a hatalom összes aspiránsa az idők legvégső határáig szeretné a hatalmat megtartani, tisztában van azzal, hogy ez lehetetlen. Ha a berendezkedés olyan, hogy abszolút hatalmat biztosít a csúcson levő(k)nek, akkor a többinek csak a legalitás határát súroló eszközökkel lehet őt (őket) onnan kimozdítani. Lásd a mostani magyar helyzetet. Bármennyire is egymás riválisai, ha nincs versenypálya, nincs rivalizálás sem. A hatalomra csak akkor van esélyük, ha a jogszabályok erre ténylegesen esélyt adnak. Nem látszólag, hanem ténylegesen. E tekintetben mindannyian egy csónakban eveznek. Sőt, A MINDENKOR HATALMON LEVŐ(K) IS. Ha ugyanis ők valamiképp mégis megbuknak, de a berendezkedés marad, az ő esélyük is a nullához konvergál. Ép eszű politikusok felfogják. Ha azonban valakit elvakít a bírvágy, és felépít egy olyan struktúrát, mint a mai Fidesz, onnan nincs menekvés, csak a teljes megsemmisülésbe. A struktúra foglyává válik. Visz tovább, minden korrekciós kísérlet ellenére. Magyarország jelenleg urainak nulla az esélye a politikai túlélésre. Nulla. Akármilyen béna is a mostani ellenzék. Nem számít. Már akkor nulla volt, amikor 1992-ben Orbán Viktor végrehajtotta a Fidesz fordulatát. Onnantól csak egyfelé lehetett menni, arra, amerre Szaddám Husszeintől és Mubaraktól Kadhafiig, Asszadtól Putyinig az összes már bukott vagy még nem bukott kvázi-diktátor is halad. Ebbe bukott bele Franco, Mussolini, Hitler, Salazar, Lenin rendszere, a fasizmus, a nemzeti szocializmus, a kommunizmus. Paradoxon, nem paradoxon: SENKINEK NEM ÉRDEKE, HOGY A HATALOM EGYVALAKI(K) KEZÉBEN KONZERVÁLÓDJON. Még a bármekkora hatalom birtokában levőknek sem.

Jó, és az állatvilág? A természetes körülmények között élő kis csoportok, például az őserdei indián törzsek? Ott is hatalomkoncentráció van! Ráadásul személyes hatalomkoncentráció. Basa. Falkavezér. Törzsfőnök. És én is ezt papolom ötödik éve. Hogy is van ez akkor? Úgy, hogy 1. az említetteknél nem csoporturalom, hanem személyi (egyedi) uralom van, 2. működik a természetes kontroll, 3. működik a természetes kiválasztódás. Szó nincs konzerválódásról. Addig lehet a csúcson maradni, ameddig az illető alkalmas rá. Folyamatosan meg kell küzdeni a riválisokkal, és a változó körülményekkel. Megannyi próba, az élet minden percében. A kudarcot pedig nem honorálják. Gondoljon a kedves Olvasó Álmos vezér (kende) erdélyi feláldozására. Ha a Buda töröktől való visszafoglalását követő évben a magyar nemesség nem mond le a Habsburgok javára a szabad királyválasztás jogáról (1687. évi II. és III. törvénycikk), sőt, az Aranybulla ellenállási záradékáról is (1687. évi IV. törvénycikk), a magyar történelem egészen biztosan másként alakul. Nem azt mondom, hogy kedvezőbben, csak azt, hogy másként, és ebben az is benne van. A maihoz (Alkotmány-Alaptörvény) kísértetiesen hasonló helyzet volt, kísértetiesen hasonló végeredménnyel. Hja kérem, ha a a tartalom különböző is, mert a történelem nem ismétli önmagát, vagyis a TÖRTÉNET változik, az ember reakciói nem változnak, legfeljebb másban nyilvánulnak meg. Azok már Ádámban kódolva voltak.

Nem is a személyes hatalomkoncentrációval van elsősorban baj, hanem a kimozdíthatatlansággal és a kontrollal. Meglehetősen nagy hatalommal bír például de Gaulle óta a francia elnök is, mégsem bazgatja senki. Az amerikairól meg nem is beszélek. Ott aztán annyi a kontroll, hogy néha sok is. Az orosz helyzet némileg különböző. Ez is emlékeztet a mai Magyarországra, nemhiába a "keleti nyitás", de azzal a különbséggel, hogy itt legfeljebb "köhög a bolha". Orbán az emberi élet legvégső határáig hatalmon maradhatna, ha Putyin nem köp bele a levesébe. Utána úgyis elrendeződik minden, ahogy a Caudillo (Vezér - Francisco Franco) esetében is történt. De ez a szituáció más. Ütközőállam lettünk megint. Egyben rossz példa. Amit egy jelentéktelen végvár esetében ideig-óráig el lehet nézni, de nem ebben a történelmi szituációban és nem ebben a szövetségi rendszerben.

És akkor az indirekt irányítás? Indirekt befolyásolás van, nem irányítás. Jó, pillanatnyi irányítás, hogy ne mondjak ellent magamnak. Irányítási kísérlet. De ez távolról sem azt jelenti, hogy mindig, mindent, és egyvalaki(k). Nem is lehet. A kezdő lépést meg lehet tenni, aztán elsül, ahogy elsül. Nem mindig úgy, ahogy az ember akarja. Különösen, hogy más csoportoknak is van a dolgokba beleszólása. Akik szövetkezhetnek, és - úgyszintén indirekt módon - új helyzetet teremthetnek, vagy módosíthatják a régit. A reakcióról nem is beszélve. Repül a nehéz kő, ki tudja, hol áll meg. Már Arany János megmondta. Hatás-ellenhatás, sőt, hatások-ellenhatások, egy egész óriási, szövevényes, bonyolult rendszer. Még a közeljövőt is csak találgatni tudjuk, nem egy ország, de egy cég, vagy épp saját magunk életében is. Hát még az egész világét. Gondoljon csak a kedves Olvasó a meteorológiai előjelzésekre.

Végezetül szeretnék még egy félreértést eloszlatni. Nem, nem a zsidózásról van szó. Az lerágott csont, legalábbis nekem. De még annak a kicsit gondolkodó nácinak is, aki fel képes fogni, hogy abból a szempontból, hogy az embert verik vagy simogatják, teljesen mindegy, ki veri vagy ki simogatja. Egy zsidó, egy német, egy orosz, egy amerikai, egy örmény, egy azerbajdzsáni, egy török, egy grúz, egy olasz, egy görög, egy román, egy lengyel, egy...
Arról van szó, hogy ezeknek a csoportoknak az összetétele sem állandó. A Bilderberg-csoporté sem. Két állandó tagja ugyan kezdetektől a Rotschild- és a Rockefeller-családból valaki, de ez a valaki sem állandó. Nem is lehet: az emberek élnek, aztán meghalnak, bármilyen gazdagok is. Mellesleg és véletlenül kettejük közül csak a Rotschildok zsidók, a Rockefellerek hugenotta eredetű német-amerikaiak. És akkor, ha nem nevesítjük őket, vagy ők magukat, nem egyebek, mint bármely más, ideiglenes szövetkezés. Nagyapám fejszéje, amiről szintén esett már szó. Többször cserélte már a fejét is, a nyelét is, mégis a saját régi fejszéjéről beszél.

El lehet ezekkel játszani, kedves Olvasó. Ha az a cél, hogy eltöltsünk egy kellemes estét az ivócimborákkal, akkor csak rajta. De ha az a cél, hogy közelebb kerüljünk a megértéshez, akkor próbáljunk meg (ezúttal is) először egy kicsit gondolkodni. A fogorvosok pedig maradjanak a kaptafánál.

Pardon, a fogaknál.

2014. 12. 10.

 

Szerző: 
Gaál Péter

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1