Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

 

"Mi ellen lázadsz, Johnny?" "Mi ellen lehet?"

Ez utóbbiak Marlon Brando szavai a László Benedek (Benedek László) rendezte 1953-as A vad című filmből. Ma az jutott az eszembe, hogy melyik színész tudná (függetlenül attól, él-e vagy sem) legjobban Magyarország mindenkori vezetőjét vagy vezérét alakítani. Pontosabban melyik játszott sok olyan filmben főszerepet, amelyek Magyarország különböző történelmi korszakait jelképezhetik. Nem, nem a kékszemű és csöppet sem jurtaszagú Franco Nero.

Marlon Brando.

A vad forgatására már túl volt az Elia Kazan rendezte A vágy villamosán és a Viva Zapatán, sőt a Julius Caesaron is. Jött az Oroszlánkölykök Irwin Shaw regényéből, majd az Orfeusz alászáll , és a - rettenetesen rossz - Lázadás a Bountyn.
De persze az igazi nagy siker A Keresztapa volt, F. F. Coppola rendezésében. Utána az Apokalipszis most, és a dr. Moreau szigete. Utóbbiról kevesebben hallottak, és nem mond sokat a cím: dr. Moreau viviszektor, élveboncoló volt, aki állatokat operált át emberré. De mivel belül mindannyian állatok maradtak, egy csipet ültetett a bőrük alá, aminek segítségével megbüntethette őket, ha az állati ösztönök feltörnek. Aztán egyszer a Hiéna kirágta magából a csipet, és a sziget "társadalma", dr. Moreau-val együtt megsemmisült. Na és, persze a feledhetetlen Az utolsó tangó Párizsban. Amelyben mi lennénk...na mindegy.

Nagy vezérünk, mit nagy vezérünk, bármelyik vezérünk bármikor, amennyiben ez a helyzet nem változik meg rövid idő alatt, nos, bármikor hozhatja a vajat. Larry King amerikai műsorvezető-újságíró mesélte visszaemlékezve a színészre, és erre a szerepre: "nem csak mondta, csinálta is".

Nos, ők se csak mondani fogják. Vagyis nyugodtan írhattam volna ezt jelen időben is.

 

 

 

2012. július 14.

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1