Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

 

 

"Egészen biztosan lehetne még többet és talán lehetett volna még jobban is csinálni, de ha a BKK vezérigazgatóját Tarlós a munkája eredményei miatt akarná leváltani, akkor ilyen alapon holnap a magyar politika vezetőinek teljes állományát főpolgármesterestül és miniszterelnököstül meneszteni lehetne."

 

Ez egy Vitézy Dávidot méltató blogból származó idézet. Ő a fehér holló, mondja a blogíró, a nagyon kevés régivágású szakember egyike. Abban, hogy a BKK élére került, nem a családjáé a főszerep, hanem szakmai tudásáé. A blog végül az idézettekkel zárul.

Amely zárszó kis is mondja, amit ki kell mondani. Abszurdként mondja ki, noha épp az a helyzet az abszurd, amiben vagyunk. Vitézy Dávid tevékenységéből mit is lehetett eddig tapasztalni? Nagyjából ugyanazt, amit a magyar politikai vezetés teljes állományáról, hogy más szavaival ékeskedjem. Néhány szinte új (mindössze pár százezer kilométert futott) autóbuszt, a főpolgármesterrel való koprodukció eredményeképp a jövőben a többivel együtt világoskék színben. Szintén koprodukció keretében a világ teremtése óta tartó huzavonával beszerzett új metrószerelvényeket. Néhány új csíkot, mint kerékpárutat, rendszerint a gyalogosforgalom kárára. Ötleteket, ötleteket, ötleteket. Dugódíjról, tarifanövelésről, járatritkításról, most más nem jut az eszembe, pedig volt, már itt a nyelvem hegyén, csak nem akar kijönni. Persze tudom én, hogy nem könnyű. Ebben a struktúrában meg végképp nem. Játsszunk kicsit. Tételezzük fel, hogy Dávid tényleg zseni. Sőt, a főpolgármester is zseni. Kitalálnak valami baromi jó dolgot - ami nem azonos a felsoroltakkal -, és az előbbi, úgy is, mint kedves rokon, úgy is, mint a közös ügy képviselője, odaballag a vezénylő tábornokhoz, egyben személyes mentorához.

"Kicsi gyermek," - mondhatja az - "szerinted miért vagy ott, ahol vagy?"

"Mert úgy gondolod, hogy alkalmas vagyok rá. Hogy pont az az erényem, ami egy idősebb szakember hátránya: fiatal vagyok, és meg merem lépni, amit ők nem. Meg is mondtad, mindenki előtt, nem is egyszer. Most megmondta a frakciód is."

"Jó húsban vagy, Dávidka. Pár hónapja még olyan nyeszlettke voltál, mint én, amikor kezdtem. És látom, a lila nyakkendőt is rólam koppintottad, mint Matolcsy bácsi. Akkor viszont hogy lehetséges, hogy még mindig összetéveszted a szezont a faszommal? Te azért vagy ott, hogy tartsd a kicsi, ámbátor egyre szélesedő hátad, nem is kevésért. Annyiért, amennyiből nem egy autóbuszt fel lehetne újítani jó pár évre. Ha valami nagyon rosszul sül el, nyugodtan mutogathatsz Tarlós bácsira. Téged senki sem fog okolni, hisz fiatal vagy - ezért is kaptad meg az állást -, legfeljebb engem, én meg leszarom. De van még két oka a pozíciódnak. Kitalálod?"

"Anyu? Apu?"

"Bizony. Veled törlesztek. És hát az, hogy AZT CSINÁLD, AMIT MONDUNK. Mi nem foglalkozunk a közlekedéssel, ez ugyebár a te dolgod. Mázoljátok át a villamosokat is, a trolikat is, és tegyetek úgy, mintha ez eredmény volna. Tupírozzatok föl bármit, mit bánom én. Gyertek elő új és új ötletekkel, tarifaemelésekkel, a nagyon durvákat leszavazzuk, ezzel a mi népszerűségünk is nő, és rátok se mondja majd senki, hogy ültök ölbetett kézzel. Húzzátok az időt. TÉGED a közgyűlésben ülő párttag nénik és bácsik meg fognak védeni. Hogy Tarlós bácsival mi lesz, még nem tudom, egyelőre marad. Majd, ha leáll a közlekedés, esetleg ő lesz a bűnbak. Vagy én csinálok valamit, amiről el kell terelni a figyelmet, vagy Matolcsy bácsi, mondjuk elvon a fővárostól még egy csomó pénzt valamelyik költségvetési lyuk foltozására. Mittudomén, nem a te dolgod. Neked egyetlen dologra kell figyelned, de arra nagyon. Néha kapsz tőlem, vagy másik bácsitől, esetleg nénitől, ha épp nem szül vagy a konyhában szorgoskodik otthon, egy nevet. Kitalálsz valamilyen szerződést, mondjuk tanácsadást, az mindig beválik. Mi megmondjuk, mekkora összegről szóljon, és egy idő után fizetsz, mint a katonatiszt. Ha nincs miből, legfeljebb kivonsz egy buszt vagy villamost a forgalomból. Te úgysem azzal jársz, ahogy én sem, sőt a hátad mögött álló bácsik és nénik sem. Értve vagyok?"

 

Hát, innét, a béka segge alól nézve, valami hasonló lehet a budapesti közlekedés háttere. És Vitézy Dávid zsenialitásáról vagy szakmai hozzáértéséről egyetlen szót nem írtam.

Talán tényleg zseni. És? Ér vele valamit? Érünk vele valamit?

 

2012.09.19.

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1