Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

 

 

"Apja a Nap, anyja a Hold,
a Szél hordozta méhében.
Dajkája a Föld."

(Tabula Smaragdina)

 

Hova megy az ember Karácsony első napján? Erdőbe és temetőbe. Nem azért, mert misztikus hangulata támadt, se nem azért mert magányos: egyiket sem egyedül, sőt kifejezetten többedmagával tette. Nem minden ember, persze, nem is az ember általában - ez az ember itt, mutathatnék magamra, mint az eszkimót játszó Anthony Quinn mutatott magára egykor. Az állatokon, holtakon és rajtunk kívül mindkettő üres volt. És csendes.

 

Van az erdő és a temető között egy óriási különbség: a tér tágassága. Igazából nem is erdőbe kellene menni, ha a holtakkal a temetőn kívüli kapcsolatot keressük, hanem sivatagba. És nem társasággal, hanem egyedül. A sivatag az egyetlen hely, amelyet halállal hoztak összefüggésbe, és amelyre nem a tér szűkítettsége jellemző. Határtalanság, üresség, csend. Keresztelő János is, Krisztus is nem kevés időt töltött el a sivatagban. A Seólt (héber, üres hely, kút), ahogy eredetileg a Gyehennát nevezték, az avaddon (összeomlás, pusztulás) és dumah (csend) szavakkal is szokták jellemezni. A halál ugyanúgy végigkíséri Krisztus életét, mint a jóság és a gonoszság. Az evangéliumok képeskönyvek (is). Szimbolikus ábrázolások (is). Amikor Jézus megszületik, a jászol egyik oldalán ott áll a szamár, a bűn szimbóluma, másik oldalán az ökör, a jóság szimbóluma. Aranyat, tömjént és mirhát kap: aranyat a király, tömjént a főpap, mirhát a halott. Amikor meghal, két latorral feszítik meg. Egyik oldalán a rossz lator, másik oldalán a jó lator, középen Jézus.

 

Ez így eddig csak érdekesség. Nahát, mondja az Olvasó, majd gyorsan el is felejti az egészet. "Aztán - no, hisz úgy volt! aztán elesett, Zászlós kopiával hős Ali temette; Itt nyugszik a halmon, - rövid az eset -; Zengjétek Alit ma helyette!", jut eszébe talán a Szondi két apródja, ha még emlékszik rá ifjúkorából. Csakhogy lehet a szent könyveknek egy merőben más szemlélete is: amikor valaki úgy olvassa őket, hogy minden történet RÓLA SZÓL, és MINDEN TÖRTÉNETNEK MINDEN SZEREPLŐJE Ő MAGA. Nem a pusztában bolyongó zsidókról, nem Krisztusról és az apostolairól szól a Biblia, hanem róla, saját magáról. Csak egyetlen apró példát mondok erre. Tegyük fel, meg akarok szabadulni valamilyen, károsnak ítélt szenvedélyemtől. Mit kell tennem? 1. Fel kell vállalnom jelen állapotbeli önmagamat. 2. Meg kell tagadnom ezt az önmagamat. 3. El kell árulnom ezt az önmagamat. 4. El kell pusztítanom ezt az önmagamat. 5. Fel kell támadnom, mint egy másik önmagam. És egyetlen árva szót nem szóltam se Krisztusról, se Péterről, se Júdásról, se Pilátusról, se a Húsvétról.

 

Érdemes elgondolkodni, mondta régen László András, hogy milyen értelemben tekinthető élőnek, akit élőnek hiszünk, de nincs jelen. És, teszem hozzá én, milyen értelemben halottnak, akit halottnak hiszünk, és úgyszintén nincs jelen. Ott ülök a semmi közepén, a sivatagban. Vagy egy üres erdőben. Egyedül? A Korán 74. szúra 11. verse így szól arabul: "dar-ni va-man halaqtu vahidan". Kétféleképpen fordítható: "hagyj engem egyedül azzal, akit teremtettem", vagy "hagyj engem azzal, akit egyedülinek teremtettem". Vonja össze a kettőt, kedves Olvasó. Ha valaki át tudja élni, hogy egyedül van azzal, aki egyedülinek teremtette, az egyben egyedül van azzal, akit egyedülinek teremtett.

 

De ez már megint buddhizmus, most pedig Karácsony van. Vagy mégsem? Fogós, ravasz kérdések ezek.

 

Emlékszik a nyájas Olvasó, mit mondott Szalah-al-din, azaz Szaladdin a Mennyei királyság című film végén, amikor megkérdezték, hogy mit jelent számára Jeruzsálem? Azt mondta, hogy "semmit". Aztán később nevetve hozzátette: "és mindent".

 

Érdekel minket Magyarország vagy a világ?

 

2012. 12. 25.

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1