Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

Két piciny komment. Az első a Magyarok Magyarországért Választási Szövetség (MAMA) jelmondatáról, anélkül, hogy a mamát valóban ismerném. A jelmondat így hangzik: "Tiszta lappal is lehet a népet képviselni". Hát, khmmm, izé, azaz, ugye. Gondoljon bele csak a kedves Olvasó, ahogy nem szokott az ilyenekbe belegondolni. És megint a végéről kezdem. Hosszú életem folyamán volt jó néhány barátnőm, barátom, nem barátnőm és nem barátom - legutoljára egy politológus professzorasszony -, aki rendre megválaszolta a nekem feltett kérdéseket, másképpen: saját magával folytatott párbeszédet. Ilyenkor az embernek - már, aki ismeri - azonnal Diogenész ugrik be, aki sétája alkalmával felfigyelt valakire, amint egy padon ülve motyog. "Hát te mit csinálsz itt? - érdeklődött a filozófus. "Önmagammal társalgok." "Jól van, barátom, de vigyázz, kérlek, és légy nagyon résen: rossz emberrel társalogsz."
Nos hát, nem vagyok száz százalékig biztos benne, hogy fent említett - és bármely hasonló, vagy hasonlóra hivatkozó - szervezet rendelkezik azzal a valamivel, ami e feladat ellátásához okvetlenül szükséges: a "nép" által szentesített felhatalmazással. Hogy ki fia-borja lenne a "nép", aki szentesítheti, arról inkább nem is beszélek, annyit beszéltem már. A lakosság? A lakosság egy hányada? Az állampolgárok? A belföldi állampolgárok? A momentán külföldi állampolgárok egy része is? Felnőttek? Csecsemők? Méhmagzatok? Büntetlen előéletűek? Büntetettek is? Szabadok? Rabok? Aki szentesíteni akarja? Aki magasról leszarja az egészet? Fogós, ravasz kérdések ezek.
És aztán, drága Olvasó. Ugye, nem csak én tudom úgy, hogy a "tiszta lap" kifejezés nem olyan lapra vonatkozik, amelyen nincs zsírpecsét, légypiszok, írásmaszat, hanem olyanra, amelyen NINCS SEMMI? Márpedig erre vonatkozik. És ha erre vonatkozik, akkor a jelmondat megfogalmazója - mint annyi jelmondat annyi megfogalmazója, mindők akaratán kívül - alighanem megint ráhibázott.

A másik észrevétel Baja. A "választási csalás" kontra "hamisítás". Választási csalás előfordult már néhány a történelemben - minden "választásnál" -, lesz is. Hogy a végeredmény szempontjából mit jelent, tulajdonképpen lényegtelen. Vagy jelent valamit, vagy nem jelent. Az 1947-es, úgynevezett "kékcédulás" választásokon az MKP nagyjából egymillió-százezer szavazatot kapott, ebből csalással körülbelül százezret. Az utána legeredményesebb FKgP-re szavazók összlétszáma nem érte el a nyolcszázezret. Változtatott valamin a csalás?
Na de Baján talán más volt a helyzet. Talán tényleg "nagyon" csaltak, talán kevésbé. Hogy nem csaltak volna, azt el sem bírom képzelni. Egyrészt azért nem, mert a "csalás" fogalmába elég sok minden beletartozik, olyan is, amit a törvény nem definiál csalásnak. Simán be lehet tartani úgy minden "előírást", hogy a lényeg csalás maradjon. Már meséltem a vizsgáztató jogászprofesszor kérdéséről. "Ülök egy eszpresszóban. Fizetek, majd a borravalót az asztalon hagyom. Az ajtóból visszanézve látom, hogy az utánam érkező zsebre vágja. Minek nevezné ezt, kolléga?" "Csalásnak." "Nem." "Akkor sikkasztásnak." "Az sem." "Lopás?" "Nem." "Hát akkor micsoda, professzor úr?" "Disznóság." Ma Magyarországon száz-kétszázmilliós pályázatok EZREIT nyerik folyamatosan semmiből előbukkanó, semmibe vesző cégek, úgynevezett meghívásos (néhány résztvevős, előre lezsírozott) szerződéssel. Annyi a különbség az előző adminisztráció és a mostani ténykedése között, hogy AKKOR a nyertesek csináltak valamit, ma nem csinálnak. A kiíró intézmény erre rendelt dolgozói éjszaka bejönnek, elvégzik a - formális - munkát, az aktákat elhelyezik a megfelelő dossziéba, aztán a cégről nem hall többé senki semmit. A díjazást pedig AZONNAL és egy összegben - ez is változás - ELŐRE átutalják.
Tehát az, hogy - erkölcsi értelemben vett - csalás volt, van, lesz, minden konkrétum nélkül mindig kijelenthető. Más kérdés, hogy enélkül mi lett volna a végeredmény, de ez a "csalás" tényén úgysem változtat. És megint más kérdés a kontra-csalás, ez esetben a videó hamisítás. Vagy hamis, vagy nem hamis. Ha hamis, akkor ez azt jelenti, hogy ami a felvételen látható-hallható, a valóságban nem történt meg, csak eljátszották. Jól figyeljen, kedves Olvasó: nem azt jelenti, hogy Baján nem történt választási csalás, hanem azt, hogy a videofelvétel hamis. Valakinek eszébe jutott - dehogy jutott eszébe, csak ugyanúgy gondolkozott - a történelmi dokumentumok jó részének eredete. A történelmi dokumentumok jó része ugyanis bizonyítottan hamisítvány. És - most tessék különösen figyelni - nem csak azért hamisítvány, mert valami mást akartak bizonyítani, mint ami valóban történt, hanem azért, mert ÉPP AZT AKARTÁK.

A videó készítőjét, már ami a hamisítást illeti, mindez természetesen nem menti fel. Sőt. Nem csak, hogy otromba volt, hanem ráadásul ostoba is. Kapkodó és otromba, ugyanannyira, mint az Orbán-bábús performance kitalálója. És sikerült egy kurva nagy öngólt lőnie. Agyonütnie a bajai üzenetet, amely már eddig is épp eléggé világos volt. Rosszul mondom: épp ellenkezőleg, most világította meg igazán. Hogy E SZISZTÉMÁBAN tökéletesen mindegy, melyik "oldalról" van szó. Aki az egyik tábor agyában (lelkében) boszorkány, az a másikéban jó tündér, és fordítva. Valójában mindegyik olyan, amilyen. Amilyennek E RENDSZER meghatározza. Persze ő is kell hozzá, de egyetlen pártonkívülit sem kergetnek az asztal körül, hogy belépjen bárhová, és részt vegyen bármilyen korteshadjáratban.

De ez a világosság nem jut el mindenhova. Sőt, a többséghez nem jut el. Másképp jut el. És ebben - ha tényleg az ellenzék készítette - oroszlánrésze van a videónak.
Képzeljen el az Olvasó három női arcot, egy szőkét, és két barnát. A szőke olyan, amilyen. Csinos. A két barna hasonlít egymásra, csak a - mondjuk középen levő - kicsit torzabb. A szélen levő eltorzított változata. És akkor megkérdezik a szemlélőktől, hogy melyiket találják A HÁROM KÖZÜL a legszebbnek. Tíz emberből tíz válaszolja majd, hogy a szélső, szép  barnát. A szőkére rá se néz.
Az emberi agy ugyanis VÁLOGAT. Automatikusan válogat, az ember kialakulásától kezdve. Még azelőtt válogat, hogy gondolkodna. Amikor kirontott egy kardfogú tigrishez HASONLÓ valami a bozótból, nem volt idő gondolkodásra.
Ezért volt rossz gondolat a videóhamisítás. Nem is rossz, hanem katasztrofális. Ettől kezdve AKÁRMI történt Baján, senkit nem fog érdekelni, kizárólag a videó. Nem az jön ki az egészből, hogy a kormánypárt csalt (amit az első forduló kétségkívül megmutatott), még csak az sem, hogy MINDKETTEN csaltak, hanem az, hogy az ELLENZÉK csalt.

Érdekes dolog ám a pszichológia, kérem.

2013. 10. 22.

 

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1