Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

 

Ha valakinek az a botor gondolat jutna eszébe, hogy tud magyarul, akkor üsse már fel, ha valahol megtalálja, Bartos Tibor Magyar szótárát. Nekem megvan, karácsonyi ajándék volt tíz éve, de csak arra jó, hogy szégyenkezzek miatta.
Magamon.
Van még egy olyan nyelv, aminek csak a részegségre HÁROMEZER szava van? Hogy mit lehetett volna ebből a nyelvből csinálni, ha nincs olyan történelmünk, amilyen volt, azt jobb nem elképzelni, mert könnyen sírva fakadunk. Nem ősnyelv. Voltak ősnyelvek, nem is egy, de a magyar már csak azért sem lehetett, mert akkor még magyarok sem voltak. Ha vannak közös gyökei indoeurópai, sőt sémi szavakkal, nota bene akár sumér-akkád szavakkal, akkor ez nem azért van, mert ő volt előbb. Az ősnyelv volt előbb. Valahogy, mint az emberek és majmok, medvék és kutyák közös őse, előbbiekre még visszatérünk.
De mindezek ellenére még...Magyarország nem ismeri Erdélyt, írta Kazinczy. Magyarország Magyarországot sem ismeri, replikázott Bartos, Erdélyt meg a székely atyafiság se. Bartos elmondta helyettem, amit eddig magam nem tudtam rendesen elmondani, csak éreztem: hogy miért nem foglalkozom a tömegpropagandával, sem az "egyszerű" emberek megnyerésével? Azzal, amit az összes politikai párt és népszerűségre törő önjelölt közszereplő - ez utóbbi volnék én is, bár kényszerűségből, és egyáltalán nem török népszerűségre - minden később elkövetendő disznósága feltételévé tesz.
Inkább idézem: "Japán tudósok majomfalkákkal tudatták volna, hogy a cukor jó. S mivel az állatvilág - az embervilág is, megjegyzés tőlem - a rangrendben inkább bízik, mint az elvekben, próbaképpen az egyik falka elejének, alfájának, jófejének adtak cukrot kóstolóba, a másik falka utoljának, gammájának. S az alfa-postású falka három nap múltán teljes számban jelentkezett a tudósoknál cukorért. A gamma-postású meg három hét múltán."
"Ezt a tanulságot sétáim vésték eszembe a szegedi Tisza-parton Bálint Sándorral" - folytatja Bartos, élvezet minden szava, alig lehet abbahagyni - "- mi mezei hadak, jellemzett minket, örök útonjárókat-kinnrekedőket a szent Professzor - és Kassákkal az Amfiteátrum körül Óbudán - kibászták velünk, mágyárokkal, de mindegy, urám, én elmennék magával biciklizni!"

De az írás neki is csak a halála után hozott elismerést. A hetvenes években, mesélte, éjjeli sétája során igazoltatta egyszer a rendőr, a barátnőjét és őt. A barátnő személyijébe az volt írva, hogy gépíró, az övébe, hogy író. A rendőr sajnálkozva nézett rá.
Milyen igaza volt, tette hozzá Bartos.

 

2012.07.25.

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1