Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

"Egy vér profi Orbán-hálózattal szemben nem lehet." Nem szoktam hozzászólást kommentálni, de most kivételesen megteszem. A vér profi hálózatok, azaz a precízen működő, nagy rendszerek gyenge pontja éppen a precizitás és a nagyság. A gyenge pont mindig a jellemző tulajdonságoknál van. Minél jellemzőbb, annál biztosabban. Ott, ahol a többitől különböznek. Az első világháborús hadviselés - tavaly volt a kitörése centenáriuma - gyenge pontja is az volt, amit a védelem fő erősségének gondoltak: a lövészárok. Mihelyt megjelent a harckocsi, és megtanulták használni, vége lett a háborúnak.

Rengeteg fogaskerék, ami pontosan illeszkedik. Ilyen a rendőrség is. Agyon van szabályozva. Muszáj is, különben szétesne, gondolják. Határidők, elválasztott feladatkörök, amelyek egymásra épülnek, törekedés a pontosságra és támadhatatlanságra. Át lehet hágni a szabályokat, de ha kiderül, az áthágót a rendszer kiveti magából. Lefokozzák, áthelyezik, kirúgják, megfeddik, lehet válogatni. Én, a kicsi pontocska, egy akkora hatalommal szemben? Nekem háttérre van szükségem, szervezőkre, legalább egy akkora szervezetre, mint amekkorával szembeszállni készülök. Ha ezer kilométeres frontot nyitnak velem szemben, akkor ezer kilométerre. Ez a tévedés. És persze az is tévedés, hogy mindent önerőből kell megcsinálni, hogy nincs kész semmi. Csak - ezt most nem írom ide le.
Ha az ember elkezd valamit, nem a végében kell gondolkodnia. Ez az egyik alapszabály. A másik, hogy azt ugyan nagyjából illik tudnia, hogy merre akar elindulni, azt is, hogy mi alapján, de azt is illik tudnia, hogy a vége szinte biztosan nem az lesz, amit az elején elgondol. Meg a közepe sem. Ha nem rugalmas, mint a gumi, nem hajlékony és lágy, mint a fűszál, akkor úgy fog járni, mint a nagy, vastag, kemény fák a szélviharban.

Egyetlen kis legyecske a kenetkészítő egész csésze olaját tönkreteszi, írja a Prédikátor. Egyetlen kis kavics az egész, olajozottan működő, bonyolult szerkezetet. Egyetlen kis zavar. Egyetlen valami, amit másként fogad ez az alosztály, és megint másként amaz. Ez a csoport, és amaz a csoport. Ha egy társaság létszáma átlépi azt a határt, amit egyetlen ember még személyesen át tud látni, akkor szükségképpen egyetlen ember számára is átlátható csoportokra fog oszlani. A forma megmarad, de a homogenitás elveszik. És innentől a felbomlásig a folyamat feltartóztathatatlan.
Nem azon kell filozofálgatni, hogy miért nincs már most minden készen. Hogy miért nincs nekünk egy akkora apparátusunk, mint Orbánnak. Neki sem volt huszonöt éve. És huszonöt éve még ő is teljesen más volt, legalábbis a naiv külső szemlélő szemében.
Egyetlen kis legyecske. Most ennyi is elég. Tudniillik, ez nem a vég, hanem a kezdet. Nem a kezdet vége, nem a vég kezdete, hanem a kezdet kezdete. Pont ez lehet most az erősség. A rómaiak ezért nem szerették a nagy hadseregeket. Négy légiónál, harmincezer embernél többet általában nem vontak össze. Azokat még lehet irányítani.
Egyetlen kis pontocska. Egyetlen kis zavar. Egyetlen kis, kiszámíthatatlan csoport. Most. Kezdetnek.

2015. 01. 13.

 

Szerző: 
Gaál Péter

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1