Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

"A BNR bolgár közszolgálati rádió arról számolt be, hogy a határőrség egy járőre 48 afgánt vett őrizetbe, mert nem engedelmeskedtek annak a felszólításnak, hogy forduljanak vissza. A rádió közölte: az ügyben vizsgálat indult, amely két feltételezésnek jár utána, az egyik szerint az afgánok fel voltak fegyverkezve, és a határőrök egy lövésre válaszolva nyitottak tüzet, a másik változat szerint a határőrök a levegőbe lőttek, és a visszazuhanó lövedék sebesítette meg az áldozatot."

Vagy nem is lőtték le, hanem öngyilkos lett, oly módon, hogy szándékosan a visszazuhanó lövedék alá futott, és az betörte a koponyáját. Mindez annyira gyorsan, a másodpercnek oly kicsiny töredéke alatt történt, hogy a derék határőrök már nem tudták megakadályozni. Valószínűleg elkeseredett, mert nem engedték be őket a kies Bulgáriába, látva, hogy Kalasnyikovokat és RPG-ket cipelnek csomagok helyett. Pedig azok csak a munkaeszközeik voltak. Van ilyen. Elbert János magyar irodalomtörténész, Jurij Vlagyimirovics Andropov egykori szovjet nagykövet - később KGB-elnök, abban az időben az SZKP főtitkára - 1956-os tolmácsa 1983. március 9-én délelőtt fél tízkor telefont kapott. Éppen munkahelyén, a Krisztina körúti Színházi Intézetben tartózkodott. "Mindjárt jövök", szólt oda titkárnőjének. Még a noteszét sem vitte magával, amitől egyébként soha nem vált meg. Semmit. Holttestét másnap találták meg a siófoki móló mellett, hatvan centis vízben. Zsebében egy retúr vasútjegy volt, körülötte a vízen papír százforintosok lebegtek. A halál, állapította meg a rendőrorvos, előző nap délután egy óra körül következett be. Azóta senki nem látta, a mólóra se tette a lábát senki, és a százforintosok is rendkívül vízállónak bizonyultak. Elbert arcidegzsábában szenvedett, szólt a hivatalos magyarázat. Fájdalmai enyhítése végett lement a vízhez, ott megszédült, beleesett és megfulladt. Nagyjából úgy, ahogy a kocsmában az egyszeri román, aki beleesett székely szesztársa késébe, aztán még vagy hatszor. Az idegenkezűséget azonnal kizárták.

De nem csak a Bulgáriába való menekülés jár bizonyos kockázatokkal, az onnét való menekülés is. 1978. szeptember 7-én a londoni Waterloo hídon egy buszmegállóban álldogáló Georgi Markov, emigráns ellenzéki írót valaki - úgy tűnt, véletlenül - megbökte egy esernyővel. Az író kis szúrást érzett a lábában. Nem tulajdonított neki túl nagy jelentőséget, ám négy nap múlva meghalt. A vizsgálat ricinmérgezést állapított meg. Az ottani rendszerváltozás után, 1990-ben a bolgár hatóságok elkezdték (volna) az ügy kivizsgálását, azonban az erre vonatkozó akták a nagy zűrzavarban sajnálatos módon eltűntek.

Most már szerencsére más időket élünk. Nincsenek ilyen, oroszok sugallta otromba módszerek, sem átlátszó hazugságok. László Petra, kisgyermekes anyuka is csak szokásos reggeli tai chi-gyakorlatait végezte Röszkén, amikor a menekültek arra tévedtek. Csak úgy tudott kitérni a megvadult csürhe útjából, hogy saját hajánál fogva gyorsan felhúzta magát egy közelben lévő fára.
Ott kuporgott aztán, ameddig a rendőrök meg nem fékezték a dühöngőket. Szerencséjére társasága is akadt, egy német úr személyében. "Münchausen báró vagyok", mutatkozott be a német úr, és kezet nyújtott a reszkető anyukának.

2015. 10. 16.

 

Szerző: 
Gaál Péter

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1