Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

Tulajdonképpen elmehetnék fényképésznek is. A Dunából, ami egyáltalán nem kék, kéket csinálok, a Rómaiból, ami egy nagy, poros és csúnya szabadtéri bejzli, muskátlis kerthelyiségeket vadkacsával és lombos folyóparttal...nem sorolom, mert sértődés lesz. Heinrich Hoffmann nyomdokait követve felajánlhatnám szolgáltatásaimat...nos, két Führer is alkalmasnak ígérkezik, egy középkorú és egy fiatal. Csak ne írtam volna előzőleg kábé négyezer oldalt, és tartanék a spájzban orosz katonák helyett legalább egy telt idomú szőkeséget, akivel a kész felvételeket elküldhetném. Szóval, szerintem képes volnék egy mokány, harcias, de nemes vonású miniszterelnököt és egy kisvizslák nélkül is gyengéd, européer és emancipáció-harcos jobboldali ellenzéki pártvezért produkálni.

Bár mindent én sem tudok eltüntetni. A szemeket például. A lelkek tükrét. Hogy szeretett miniszterelnökünk szeme kinek a szemére emlékeztet engem már bő egy évtizede, a barátaim tudják. Most megosztom a nagyközönséggel is, kizárólag mint személyes véleményt. Joseph Goebbels. Vagy Göbbels. "A doktor vagyok" - írta róla Brecht -, "sok hírt megorvosoltam." Goebbels bölcsész volt, így csak a szavak doktora lehetett. Jó szónok volt, és - ellentéteben a róla kialakított képpel - NEM hazudott mindig. Lényeges dolgokban igyekezett nem hazudni. Nem titkolta el például, hogy a háború pontosan úgy végződhet, ahogy végződött is. Ebben nem hasonlított a mai magyar miniszterelnökre.
Orbán szemei számomra Goebbels szemei. Mindkettőét láttam eleget. Utóbbiét fényképek százain. Ez az egyetlen, amin nem segít sem a világítás, sem a pozíció.

Nem vagyok Cesare Lombroso követője. Engem nem érdekelnek a vonások. Engem az arc KIFEJEZÉSE érdekel. Lehet, hogy például Vonáné egy végtelenül kedves, melegszívű, szerény és visszahúzódó teremtés. Lehet, sőt valószínű, hogy a maga módján jó anya és jó feleség. Bár Magda Goebbels is annak tűnt, egészen addig, ameddig -
De nem akarom kettejüket összehasonlítani. Már csak azért sem, mert Magda Goebbels fényképein csak egy rajongót látok. Nem Goebbels rajongóját, hanem Hitler rajongóját. Ahol előbb van a rajongás, és utána a mérlegelés. Pontosabban a mérlegelés elmarad, mert a rajongás eltakar mindent. Akár -
Vonáné fényképein viszont nem egy rajongót látok, hanem egy üzletasszonyt. Egy elnöknőt, aki hivatalosan csak az elnök felesége. Hillary Clintont, Bill-Gábor mögött. Egy menedzsert.

A szemek. Magda szemei, Kriszta szemei, Joseph szemei, Viktor szemei.

Szemek. Lelkek tükrei.

2015. 06. 05.

 

Szerző: 
Gaál Péter

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1