Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

 

 

A nép
 
két Bunyin-idézetben. Az első 1918. március 9-i keltezésű:
 
"Ma V. V. V. - hosszú csizmában, szőrmegalléros ujjasban; még mindig játssza a zemsztvo-huszárt - megint ugyanazzal jött, amit MÁR RÉG UNALMAS OLVASNI ÉS HALLGATNI:
- Oroszországot a renyhe, önhitt hatalom pusztította el, amely nem számolt a nép vágyaival, reményeivel, óhajával...Ezért volt elkerülhetetlen a forradalom...
Én ezt feleltem:
- NEM A NÉP KEZDTE A FORRADALMAT, HANEM ÖNÖK. A nép egyszerűen köpött mindarra, amit mi akarunk, amivel elégedetlenek voltunk. Én nem a forradalomról beszélek önnek - az lehet elkerülhetetlen, gyönyörű, amit csak óhajt. DE NE FECSEGJEN ÖSSZEVISSZA A NÉPRŐL. Az önök felelős minisztériumai...úgy kellettek annak, mint a nyári hóesés...és köpött az ön "egészen a végső győzelemig"-jére is."
 
A második április 19-i:
 
"Maga a nép így beszélt: "belőlünk, mint a fából, lehet bunkót is és ikont is csinálni" - annak függvényében, hogy milyenek a körülmények, ki faragja ezt a fát, Radonyezsi Szent Szergej vagy Jemelka Pugacsov."
 
2010-07-31
 
 
 
 
Anatolij Ribakov: Az Arbat gyermekei 
 
című könyvét 1987-ben, Mihail Szergejevics Gorbacsov főtitkárságának második évében adták ki a Szovjetunióban, Magyarországon egy évvel később. Ribakov nem akkor írta, hanem sokkal régebben. "Talán az asztalfióknak", gondolhatta, amikor elkészült, és még hosszú ideig utána. A magyar kiadás 216-217. oldalán található ez a párbeszéd:
 
"- Ezek szerint keveset kapott - mondta Szofja Alekszandrovna -, mindössze három évet.
- Miért, én talán azt mondtam, hogy többet kellett volna kapnia? Szonya, térj észhez! Én azt mondom, hogy manapság ez semmiség. Három év száműzetés!...Agyon is lőhették volna...
Nővére csak mosolygott, úgy rémlett, mindjárt hangosan felnevet.
- No lám...Nem lőtték agyon...A faliújságra kitett versekért nem lőtték agyon, mindössze három évre száműzték Szibériába...Köszönjük szépen! Három év, mi az nekünk, semmiség! De hiszen Ioszif Visszarionovics Sztálin sem kapott három év száműzetésnél többet, pedig ő fegyveres felkelést, sztrájkokat, tüntetéseket szervezett, illegális újságot bocsátott ki, illegálisan külföldre utazott, és akkor is csak három évet kapott, megszökött a száműzetésből, visszatelepítették UGYANERRE a három esztendőre. De ha Szasa szökne meg most, ő a legjobb esetben tíz évet kapna lágerban. - Szofja Alekszandrovna már nem mosolygott, egyenesen és szigorúan nézett Mark Alekszandrovicsra. - Hát igen! Ha a cár a TI törvényeitek szerint ítél el benneteket, akkor még ezer évig uralmon maradt volna...
Mark öklével az asztalra csapott.
- Miket beszélsz? Ostoba liba! Honnan szeded ezt? Azonnal hagyd abba! Hogy mersz így beszélni? Az én jelenlétemben! Igen, nálunk diktatúra van, és a diktatúra erőszak. DE EZ A TÖBBSÉG ERŐSZAKA A KISEBBSÉG FÖLÖTT. A cár alatt pedig a kisebbség nyomta el a többséget, EZÉRT NEM MERTE A CÁR ALKALMAZNI AZOKAT A SZÉLSŐSÉGES ESZKÖZÖKET, AMELYEKET MI ALKALMAZUNK A NÉP NEVÉBEN ÉS A NÉP ÉRDEKÉBEN. A FORRADALOMNAK MEG KELL VÉDENIE MAGÁT, CSAK AKKOR ÉR VALAMIT."
 
Ha valaki elfelejtette volna: a "rendszerváltozás" óta megtartott hat választás közül a 2010-es a MÁSODIK, amelynek eredményeként a kormány kétharmados parlamenti többséget tudhat maga mögött.
 
Más hangok, más szobák, idézem MÁSODSZOR Truman Capote regénycímét.
Mégis, mintha hallottuk volna már őket, és laktunk volna bennük valamikor.
 
2010-08-07

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1