Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

"Az ok soha nem igazol semmit önmagán kívül. Egyszerűen csak ok."

Olyan mérhetetlenül értetlenek tudnak lenni az emberek. Az előző bejegyzésem, az tudniillik, hogy az ok soha semmit nem igazol önmagán kívül, arra a kedves hozzászólásra íródott, hogy "nyilván oka volt, hogy eltértünk a [régi társadalmi rendtől], mint hogy annak is, hogy nem tértünk vissza hozzá". Ezektől kaptam régebben ideggörcsöt. (Ne aggódjanak már nem.) Csinál valaki valamit, és azt mondja, hogy "ennek oka volt".
Mindennek oka van az égvilágon. Ok nélkül nem történik semmi. De ezzel önmagában a puszta konstatáláson kívül kitörölhetjük a fenekünket. Nem mond semmit. És végképp nem igazol semmit. Most úgyis divatos a Kiss László-féle liaison, legyen ez a példa. Miután megtörtént az erőszak, és letartóztatják, az ifjú Kiss azzal védekezik, hogy "megvolt annak az oka". Hogyne lett volna meg: felállt a farka. Felmenti ez őt bármi alól? Egy nagy lófaszt menti. A farokfelállásnak szükségképpen erőszak a következménye? Már hogy lenne? Az erőszak jó? Dehogy jó. És most szépen megkérem Bugovics Gyula barátomat, hogy tekintsen el a "jó" és "rossz" boncolgatásától.

Elmondom másképpen is, lassan. Oka volt, hogy az Orbán-rendszer létrejött. Oka volt annak is, hogy a weimari Németország Hitler kezébe került. Én nem tartom jónak az Orbán előtti kormányzást sem, ellenben a weimari Németországot - a következmények ismeretében - összehasonlíthatatlanul jobbnak tartom a hitleri Németországnál. A jelenlegi spanyol és portugál vezetést viszont az előző (Franco és Salazar fémjelezte) vezetésnél tartom jobbnak, noha sokkal rosszabbnak, mint aminek - szerintem - egy vezetésnek normatíve lennie kéne. Itt van Önöknek tehát háromféle kimenet: rossz-rossz, jó-rossz, rossz-jó. És mindegyik ok-okozati viszonyból származik.
Ne használják ezt a rettenetes "oka volt" magyarázatot. Nem magyarázat. Legfeljebb egy tudományosnak ható közhely. Faszság. Butítás. Rizsa. Egy olyan "objektív" valami, ami - na most, Gyula - természetesen nem objektív, mert nem is lehet az.

Igen, eltértünk attól a rendtől, amiben még lehet(ne) élni naponkénti megrázkódtatások nélkül. Igen, oka volt. Igen, (még) nem tértünk vissza hozzá, bár pedzegetjük, így és úgy, ki-ki tudásának, giccsre való hajlamának és vérmérsékletének megfelelően. Egyszer majd valaki fel fogja találni azt a spanyolviaszt, amire hat éve próbáljuk rávezetni Önöket. Csak nem biztos, hogy az nem lesz olyan, mint Orbán jobban teljesítő, polgári Magyarországa. Hogy nem lesz egy vicc, ami persze csak most és nekünk hat viccnek. Olyasmi, mint Spiró víziója a Magyar Kommunista Királyságról.
Attól, hogy eltértünk a régi társadalomtól, még nem biztos, hogy az rossz volt. Hogy nem volt olyan, teszem hozzá Gyula kedvéért, ami a legjobban megfelelt az emberi természetnek. Már csak azért sem biztos, mert az nem úgy született, hogy pár elégedetlen koponya összehajolt egy asztal fölött, és megalkotta. Úgy valahogy, ahogy a mai társadalmakat, tisztelet a rendkívül kevés, egyéb szolgálatokért megtűrt kivételnek.
Az sem biztos, hogy az eltérés oka a társadalom megjavítása volt. Hogy - finoman szólva - nem lett tökéletes, azt meg látják. Ha az ok nem a társadalom megjavítása volt, hanem valami egyéb, például azoknak a hatalomra segítése, akik másképp ezt nem érhették volna el, akkor nem azért nem térnek vissza a régihez, mert nem felelt meg a természet adta célnak, hanem azért, mert akkor ők kiesnének a pikszisből. Azért, mert nagyon is megfelelt. Ok is van, okozat is, csak az előbbi nem mond semmit az utóbbiról, azon kívül, hogy ő váltotta ki. Semmit az égvilágon. De arra jó, hogy becsapják vele Önöket. Ezzel is. Ha még hozzákapcsolják a "szükségszerű", "fejlődés", "előre", és hasonló szavakat, kész a csodaturmix.

Fogyasszák egészséggel, ha ezek után is beveszi a gyomruk.

2016. 05. 12.

 

Szerző: 
Gaál Péter

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1