Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

 

 

Ezeregyedik megfogadás: nem olvasok sületlenségeket, mert akkor nem bírom ki válasz nélkül. És ezeregyedik megszegés, most. A néphatalmat felváltotta a magánhatalom. A liberális demokrácia úgy jön létre (mármint az "igazi" liberális demokrácia), hogy a magánhatalmat felváltjuk a néphatalommal. ("Uralom" és "hatalom" megint keveredik, de legyen ez most mellékes.) "Szemem se rebben", mondaná a fizikatanárom, ha még élne, szegény. "Ennyi butaságot!"

Nincs "igazi" és "nem igazi" liberális demokrácia. Nincs igazi és nem igazi kommunizmus, nemzeti szocializmus. Van egy elképzelés, ami mindaddig elképzelés, ameddig meg nem valósul. Ami megvalósul, az az "igazi". Ha nem az valósul meg, amit elképzeltek, akkor az elképzelés utópia, a valóság valóság. Mindössze annak kellene nevezni, ami, és nem annak, mint aminek lennie "kéne". Hogy az emberi akaratnak nem KELL érvényre jutnia, azt már le sem írom. Annak "kell" lennie, aminek lennie kell. Két "oldal" van. Az egyik oldal a "lehet", a másik a "nem lehet". A "kell" a "lehet" szűkítése. Ha viszont valami nem lehet, akkor nem lehet. Ott a "kell" kifejezésnek semmi értelme. Biz' Isten nem fogom elemezni a liberális demokrácia mibenlétét. Elemezze az Olvasó, ha akarja. Gondoljon arra, hogy ez lefordítva annyit jelent, mint "szabadelvű népuralom". Tom Wolfe, a Kandírozott mandarinzselészínű áramvonal szerzője már többet tudott volna vele kezdeni.

Van tehát valamink, amit liberális demokráciának nevezünk. Van emellett egy elképzelésünk, amit szintén annak nevezünk, de nem az, és előbbivel semmiféle kapcsolatban sincs. Van továbbá egy csalhatatlan módszerünk, hogy miként jön majd létre az, ami nem az, és ami nincs. Úgy jön létre, hogy egy absztrakció felvált egy konkrétumot, és - valóságosan - gyakorolja annak jogait. A "nép" ebben az esetben jogi személy, úgy is, mint a legfőbb jogok birtokosa. XY, a magánszemély vele szemben természetes személy. Jogi személy csak fiktív értelemben lehet cselekvőképes. Ezt a jog is így gondolja: ezért nincs értelme olyanokat írni, hogy a "bankok büntetőjogi felelőssége", lásd Kásler mester elméleti munkásságát. Büntetőjogi felelősséggel csak természetes személy bírhat.

Apropó, csalhatatlan módszer. Ezt is leírtam már, de talán akad, aki még nem olvasta. Volt nekem egy mentőtiszt ismerősöm. Nehéz már neki olyat mutatni, amitől meglepődik, mondta. De van egy csalhatatlan módszere, amivel el tud igazodni, hogy mi micsoda és ki kicsoda. Például ha kapna egy hívást, hogy egy ember prédikál a parkban a verebeknek, elég volna egyetlen kérdést feltennie, és máris tudná, hogy az illető bolond, akit be kell vinnie, vagy Assisi Szent Ferenc. "Nézze meg a verebeket" - instruálná a telefonálót. "Ha FIGYELNEK, semmi dolgunk. Ha nem, akkor kimegyek és beviszem."

 

2013. 02. 14.

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1