Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

 

 

A salgótarjáni sortűz, általában az 1956. november 4. utáni sortüzek és Biszku Béla. "Senki sem mondta azt a tettesek közül, hogy neki a bizottság vagy bárki is szólt volna, hogy kezdjen el lőni. Csak úgy lőttek" - mondta Bócz Endre, volt fővárosi főügyész, egyébként egykori iskolatársam. Afféle szabadcsapatok lőttek, tette hozzá, amelyek "nem voltak függelmi viszonyban az állami intézményekkel".

 

1956. december 5-én végetért az MSZMP ideiglenes intéző bizottságának ötvenhatos eseményeket és a tennivalókat tárgyaló ülése. A döntéseket Marosán György úgy foglalta össze, hogy "holnaptól lövünk". December 6-án el is dördült az első sortűz a Nyugati (Marx) téren, két nappal később a második Salgótarjánban. Még HARCKOCSIK is tüzeltek.

 

Szokás szerint kezdjük a végéről. Szabadcsapatok. Szabadcsapatok lehettek 1918-19-ben, de a Rákosi-féle, majd a kádári szocializmusban nem. A "szabadság" szó, legalábbis a gyakorlatban, teljességgel ismeretlen volt. Öt évvel A tanú elkészülte után, és szintén öt évvel a bemutatása előtt, 1974-ben vetítették a mozikban a Holnap lesz fácán című filmet. Ugyanúgy nem értettem akkor a magyar cenzúra engedékenységét, ahogy nem értettem József Attila: Bús magyar éneké-nek a kinyomtatását sem, ha már a Nem, nem, soha! be volt tiltva. Vagy a szovjet cenzúra engedékenységét A tanú-val egyszerre (1969-ben) elkészült, de előbbivel ellentétben azonnal be is mutatott Ragyogj, ragyogj, csillagom-mal kapcsolatban. Nos, a Holnap lesz fácán-ban, igen találóan jellemezve az akkori rendszert, volt egy meghatározás: "intézményes balfasz".

A Kádár-kor lényege az intézményesítés volt. "Korunk találmánya a kötelező lelkesedés, a HATÓSÁGILAG INTÉZMÉNYESÍTETT FORRADALOM és az elnyomók lázadása az elnyomottak ellen" - írja Weöres Sándor is (A teljesség felé). Parancs nélkül? Tömegbe lőni? Mielőtt minimum öt bizottság jóvá ne hagyta volna, a szovjet elvtársakról nem is beszélve? Tankból? SZABAD ELHATÁROZÁSBÓL? SZABAD (állami intézményektől független) csapatokkal? Amikor november 11. óta STATÁRIUM volt érvényben? A Marosán-összegezte ülés után egy, illetve három nappal?

Nem, ilyen nem lehetséges.

 

Mi a baj ezzel az egésszel, beleértve Biszku Bélát is? Pontosan ugyanaz, mint a baltás gyilkossal, aki hazájában hős, a másik oldalon gonosztevő. Ugyanaz, mint Csatáry bácsival.

Biszku Bélát aki mentegeti, mindenekelőtt (mondom: mindenekelőtt) nem azért mentegeti, amit tett, vagy nem tett, hanem azért, mert egy számára nem rokonszenves politikai tömörülés elítéli. Csatáry apót úgyszintén. Hogy Biszku mai védelmezői elkövetnék-e ugyanazt a bűnt, amit Csatáry védelmezői nagy valószínűséggel (csak nagy valószínűséggel, mert a beszéd és tett között van azért némi különbség) igen, a "mindenekelőtt" szempontjából másodrangú.

 

Mindketten tömeggyilkosok, ne szépítsük. Hogy ráadásul szeretett és kiszolgált rendszereik között között három betűnyi különbség van csupán, az már csak hab a tortán.

Három kicsiny betű. Amennyivel több van a "nemzetközi" szóban a "nemzeti"-nél.

A többi ugyanaz.

 

2012.09.13.

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1