Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

 

 

A fraktálok (durván) olyan - úgynevezett önhasonló - geometriai alakzatok, melyeknek egy kisebb része felnagyítva ugyanolyan struktúrát mutat, mint egy nagyobb rész, és fordítva. Ilyen a természetben a levelek erezete, a villám vagy a fák ágai. A fraktál kifejezés Benoit Mandelbrottól, egy szinte napra pontosan huszonhárom hónapja elhunyt matematikaprofesszortól származik, alapja a latin fractus, törés szó. Miért is? Az euklideszi (hagyományos) geometriában egy görbe egy, egy felület két, egy test háromdimenziós, viszont a - szintén Mandelbrot alkotta szóval - fraktálgeometriában az úgynevezett fraktális vonalak, ahogy egyre jobban kitöltik a síkot, kerülnek egyre közelebb ahhoz, hogy két dimenzióssá váljanak. Vagyis a fraktális alakzatok dimenziója általában tört értékű. A Mandelbrot felfedezte és róla elnevezett halmazról egy másik matematikus, Jonathan Coulton még dalt is írt, megköszönve Mandelbrotnak, hogy "rendet hozott a káoszba". Persze nem ő hozta a rendet, de ez az érdemein mit sem változtat. És persze fordítva is igaz, amennyiben a leíró (nem lineáris) egyenletben a paraméter változtatásával megfigyelhető a rend átmenetele a káoszba is, de ne menjünk most ebbe mélyebben bele.

Mandelbrot (Mandulakenyér) askenázi (családja révén eredetileg litván) zsidó volt, Lengyelországból. Három évvel a második világháború kitörése előtt családja jó érzékkel nyugatra költöztette, Franciaországba, végül az Egyesült Államokban kötött ki. Egy másik zsidó matematikus, a magyar származású Neumann János utolsó posztdoktori kutatója lett, majd ottragadt. Számos tanult hazánkfia, élükön egy történelemtanárral és többek között két református lelkésszel (egyikük volt püspök) a hozzájuk hasonló emberekben látja a semmi újat alkotni nem tudó élősködés megtestesítőit, kortársuk, egy félművelt és lelki sérült tájképfestő tanításai alapján. Voltak páran, csak kapásból, akik most eszembe jutnak: Wigner Jenő, Erdős Pál, Kármán Tódor, Teller Ede, Szilárd Leó, nem folytatom. Neumannról vagy Wigner, vagy Szilárd válaszolta arra a kérdésre, hogy miért született annyi zseni a huszadik század eleji Magyarországon, hogy "nem értem a kérdést. Valóban nagyon sok tehetséges magyar ember volt ebben az időben, de zseni csak egy: Neumann János." Hát igen. Ők "magyar embert" mondtak. Mandelbrot végül 2010. október 14-én hagyta itt ezt az árnyékvilágot, az egyik jellegzetes, génmutáció által öröklődő askenázi betegségben, hasnyálmirigyrákban. Jó, sovány sem volt, és biztosan sok zsíros ételt evett.

Az "ordo ab chao", azaz "rend a káoszból" egy szabadkőműves axióma. Nem megyünk most bele a szabadkőművességbe, dehogy megyünk. Mindössze annyit tennék ehhez az axiómához hozzá, segítségül hívva a fraktálokat, hogy a KETTŐ SZERVESEN ÖSSZEFÜGG. Sem rendet nem kell csinálni, sem a káosznak nem lehet elejét venni. És fordítva sem lehet. Sőt, rendet CSINÁLNI sem lehet. Káoszt sem. Mindkettő VAN. Ez így működik. Csak figyelni kell rá, hogyan. És arra is, hogy az ember melyik térfélen kíván tartózkodni.

Mandelbrotról írta Fernando Estrada, hogy "egy görög a rómaiak között" ("a Greek among Romans"). Valami ilyen a Hikszosz is a mai világban.

 

2012.11.17.

 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1