Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni
 
"Ugrótáncot, jókedvemből,
édes rózsám, járok,
Országút visz Fehérvárig,
széles a két árok.
Így tedd rá, úgy tedd rá,
Rozika, Terike, Marcsa,
Kinek nincsen tíz tallérja,
Kötőféket tartsa
 
Kisbelényes igen kényes,
Ott terem a jó bor,
Nagyszalonta, sok szalonka, ott vadászni jó sor
Így tedd rá, úgy tedd rá,
Rozika, Terike, Marcsa,
Lompos, kócos, lassan billeg
Öreg kutya farka
 
Kifogtunk a Küküllőből
három rocska rákot
Vásárhelynél ágyú bömböl,
köpködi a lángot.
Így tedd rá, úgy tedd rá,
Rozika, Terike, Marcsa,
Hadd forogjon a huncut világ,
Az ő lelke rajta!"
 
/Weöres Sándor/
 
A férj is, feleség is székely. A férj azt mondja magáról, ő kétszer székely: anyja háromszéki, az apja Erdély teljesen más tájáról való, de ő is székely. A feleség korondi, az anyja hatvanévesen kapott rá a - nem fazekasságra, hanem a szobrászatra. Agyagból -náluk palának mondják-, és vagy megfesti a szobrait égetés előtt, vagy csak utána. Most, öregségére, a sokadik sikeres kiállítása után ebből él ott kint. A férj húsz éve jött át Magyarországra. Érdemes volt? - kérdeztem rá. Nem - válaszolta lakonikusan. Most dizájner, a házát is ő tervezte, az ezernyolcszázötvenes évektől szerkezetében változatlanul gyártott, amúgy vadonatúj duplafalú vaskandallótól a fából ácsolt tetőteraszig, ahol meleg nyári éjszakákon aludni szoktak, nem csak ők ketten, de a szomszédságból is, aki akar, és ahonnét a Perszeidákat próbáltuk levadászni ma, mérsékelt sikerrel. Budapest fényei nagyon rávetülnek Pilisborosjenő egére. A feleség -háeres a Price Waterhouse-nál- tizenöt évvel fiatalabb a férjénél, és éppen annyi ideje házasodtak is össze, és költözött ő is Magyarországra. Hetente háromszor kijár hajnalban a Margitszigetre futni - olyan jó puha az a futósáv, nem emelkedik és sokkal kényelmesebb, mint a Teveszikla felé a Nagykevélyre vezető út. Gyerekkorában, Korondon a mozgás még nem fitnessz volt, hanem szükség. Ismertem egy zsidó lányt, akinek az apja megjárta Auschwitzot. Akkor megfogadta, ha valami csoda folytán egyszer kiszabadul, mindig lóg majd egy karika kolbász /legalábbis e tekintetben hasonlított Gárdonyi török rabjához, a szalonnaevő Tulipánhoz/ a kamrájában. Talán a hegyi futástól való viszolygásnak is hasonló az eredete.
 
Öt éve költöztek Pilisborosjenő szélére, vettek egy romos házat, amelyet rendbehoztak, és ráhúztak egy felső emeletet. Van mit a tejbe aprítaniuk, de amit lehet, mégis maguk csinálják meg. Amikor például a férj meghallotta, hogy a budavári Hiltonban leselejtezik a vaslámpákat, elkért hármat, kicserélte a burájukat, felújította őket, és most ezek lógnak vasláncon a nappalijukban. Magyarországot úgy fogták és fogják körül a most máshová tartozó magyarok lakta területek, mint bölcső a csecsemőt, mondta a férj. Azokból táplálkozott mindig, és azokból lehetne táplálkoznia most és ezután is. Előtte a táncházakról volt szó, és nekem eszembe jutott, hogy amikor -a Kassák-téri művelődési házban játszó Sebő zenekartól a Tékáig, Muzsikásig, Vízöntőig elég sok zenekar táncházában megfordultam- nagyritkán székiek is megjelentek, és táncolni kezdték ugyanarra a zenére elméletileg ugyanazt a táncot, amelyet ott tanítottak és jártak hivatásos táncosok is, például a Bartók együttes tagjai, AZ a tánc köszönőviszonyban sem volt az addig látottal. Valahogy így áll a dolog e házaspár magyarságtudata és a hun-türk tudat viszonyával is. EZEK az emberek anélkül is magyarok, hogy a "magyar" szó, amely néha a vízcsapból is folyik, kettőnél többször elhangzott volna.
 
Erdély, a Felvidék, Kárpátalja, a Délvidék ma egyre kevésbé a magyarság bölcsője. Inkább macskabölcső, hogy Vonneguttól is lopjak valamit.
 
2010-08-13
 

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1