Helyreállítás Magyarországi Pártja


 

Habena Imperium Coniunctio Spes Obsisto Sepelio

Habena
Kormányozni
Imperium
Uralkodni
Coniunctio
Egyesíteni
Spes
Reményt adni
Obsisto
Szembeszállni
Sepelio
Végetvetni

Igen röviden, mert gyakorlatilag lerágott csont. Mármint maga a netadó, a többi nem. Tegnapelőtt volt egy kis házi vitánk. Az egyik barátunk azt mondta, hogy van egy 20:80 százalékos megoszlás, többek között a szavazatoknál. 20 % elkötelezett., 80 % bármerre mozdítható. Közvélemény kutatásokon alapuló, nagyon komoly tudományos anyag, mondta. Hát először is, nincs olyan, hogy nagyon komoly tudományos kijelentés. Mindegyik az a maga idejében, már ha tényleg tudományos, de mivel tudományos, ezért mindig megkérdőjelezhető és meg is kérdőjelezendő. Elsősorban maguk a tudósok által. Számunkra, laikusok számára viszont egy tudományos kijelentés nem egyéb, mint tekintélyelven alapuló, menedzselt információ. Nem attól fogadjuk el, hogy értünk hozzá, hanem attól, hogy olyasvalaki mondja, vagy olyasvalamiben olvastuk. Gyakorlatilag az egész életünk menedzselt információkon alapszik. Érzelmi alapon fogadunk vagy utasítunk el mindent. Nade a tudós? Ő attól tudós, hogy semmit nem vesz készpénznek, se előtte, se utána. Vagy - mint tudós - semmit nem fogad el örök igazságnak, vagy nem tudós. Nem igazi tudós. Hamis gulyás, tudósban.

Száz szónak is egy a vége: szerintem közel 50-50 % a megoszlás. Bárhova is írta bárki. És a reprezentatív minták hitelességéről ne is beszéljünk. Így volt ez 1990-től eddig, és így van most is. Csak keveregnek egymással, azaz a csalódottak visszavonulnak, és a helyüket feltölti a bizonytalanok egy része, néha, pl. 1990-ben az MDF-et, vagy 2010-től a Fideszt túlságosan is. 2-2 M nagyjából stabilan az, akit el lehet könyvelni oldalanként, 4 M, aki csak azt akarja, hogy hagyják békén vizelni. És nem, drága Olvasó, nem. Nem 2 M konzervatív és 2 M liberális-szocialista. 2 M szabályokban gondolkodó, 2 M kötetlen. 2 M, akiben ez az erős, 2 M, akiben az. És a maradék 4 M? Az is hasonlóképp, de bennük egyik sem erős. És itt jön az érdekesség. Az tudniillik, hogy ez a négymillió potenciálisan kötetlen. Nincsen elvem, ami butít, mindenkinek adok puszit. Nem elvszerűen vagy stimuláltan kötetlen, hanem elvtelenül és stimulálatlanul kötetlen. Kötetlenül szavaz a kötöttekre, mert csalódott a kötetlenekben, és kötetlenül a kötetlenekre, mert...mert...mert maga is kötetlen, ha másképp is. Nem azért szavazott a szabályokban gondolkodókra, mert imád szabályoknak alávetve élni, hanem azért, mert ez az alternatívája maradt. Hátha. Ez tűnik per pillanat erősnek. És akkor jobb a fasznak a nem szívott végén állni. De nem élvezi, ha megregulázzák. Úgy beszél, mintha élvezné, de nem élvezi. Különben hova párolgott volna el az a rengeteg "kommunista" egyik percről a másikra? Ha ötvenhatban győz a forradalom, és következő év május elsején ők tartanak egy nagygyűlést, azon pontosan ugyanannyian lettek volna, mint amennyien Kádár beszédét hallgatták. Akkor mi a különbség? Az, hogy előbbi esetben nem lett volna szükség kötelezővé vagy legalábbis ajánlottá tételre.

És itt van a kutya elásva. Lehet, hogy az a tömeg, ami most a netadó ellen tüntet, szervezetlen. Lehet, sőt biztos, hogy inhomogén. Ami viszont közös benne, az a kötetlenség. Az oktrojált szabályok megkérdőjelezése. Ráadásul nagy része gondolkodva kérdőjelezi meg ezeket a szabályokat. Ha a miniszterelnök azt jelenti be, hogy nem lesz ebben a formában internetadó, akkor ebből nem azt veszi le, hogy nem lesz, hanem azt, amit Orbán valóban mondott. Hogy lesz, de úgy lesz, mintha nem lenne. Nem internetadónak fogjuk hívni, hanem mondjuk Internet támogatásnak. Pont az ellenkezőjének, mint amit csinálunk. Vagy telefonadónak. Távközlési adónak. Esetleg vasalóadónak, vagy függönyadónak. Mindegy, minek, csak ne az legyen. Ez eddig be is vált, a híveknél. Amikor hadüzenet nélkül megtámadta Lengyelországot, Hitler önvédelmi háborúról beszélt. Hosszan indokolta a Reichstagban. De a Reichstagban ülő náciknak nem volt szükségük indoklásra. Felállva tapsoltak, ahogy bárminek felállva tapsoltak volna, ha Hitler mondja. Orbánnak is tapsolnak...a hívei. Nem kellett volna semmit visszavonnia, vagy módosítania. Hogy mégis megtette, az nem a híveknek szólt. De, és ez a gond, úgy tette meg, mintha nekik szólna. Mintha csak fogalmazás kérdése volna az egész. Mintha csak muníciót akarna adni a további önáltatáshoz. Mintha senki nem gondolkodna el a mondókája valódi jelentésén. Mintha a másik oldalon is szabálytisztelő tulkok álldogálnának. Tulkok, nagyrészt tulkok, de nem szabálytisztelőek. That's the problem.

Az ember, ha nem retteg, kötetlen. A szabályokat is azért tiszteli, mert belenevelték a rettegést. Mennyire félnek ezek a haláltól, gondolta Spiró főhőse (Fogság) a korai keresztényekről. De csak addig retteg, ameddig van mit féltenie. Ha már mindenét elveszik, a gondolatai kifejezésének a lehetőségét is, nem fog rettegni. Aki alapból nem ilyen, vagy csak az érdektelennek mondott négymillióhoz tartozik, különösen nem.
Akkor jön a haddelhadd. Ahová ez az út vezet. De, legalábbis, ami az ország jelenlegi vezetését illeti, nemigen lehet már lelépni róla. Idő kérdése csupán.

2014. 10. 31.

 

Szerző: 
Gaál Péter

Who knows, who cares for me?

A mi igazságunk nem a jobboldal vagy a baloldal igazsága!

 

 

A mi igazságunk, a PRÉDA igazsága!

"Viribus unitis" egyesült erővel

Politika-társadalom-ember | A hazugság messze eljuttat, de vissza sohasem. (közmondás)

Vallás-hit-filozófia | "Csak egy hősiesség van a világon: olyannak látjuk a világot, amilyen és szeretjük." (Romain Rolland)

Élet-lélek-gondolat | Amit nem fog kezed, szád hiába várja. (közmondás)

Írások

Kommentek:

Archív-írások 1